sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Tietämättömyyden järjestelmä - Violence since 1976


Exodus International on järjestö, joka on pyrkinyt eheyttämään (lue: ”parantamaan”) homoja homoseksuaalisuudesta vuodesta 1976 lähtien. Järjestön päämaja sijaitsee Orlandossa, Floridassa, mutta kansainvälisen järjestön toimintaa on ollut 17 maassa ja sitä pidetään yhtenä suurimmista ns. ex-gay liikkeistä maailmassa.

Kesäkuussa 2013 järjestön johtaja Alan Chambers ilmoitti, että järjestö lopetetaan. Samalla Chambers pyysi anteeksi järjestönsä toimintaa, joka on tehnyt lukemattomia virheitä siinä, kuinka olemme kohdelleet ihmisiä uskomme vuoksi. Chambersin lausunto löytyy kokonaisuudessaan (englanninkielisenä) järjestön sivustolta otsikolla I Am Sorry. Jo viime vuonna Alan Chambers on myöntänyt, ettei eheyttäminen toimi. Lääketieteen asiantuntijat ovat jo kauan todenneet ”eheyttämisen” toimimattomaksi ja jopa vahingolliseksi. Tämänkertaisessa ulostulossaan Chambers myöntää epäonnistuneensa myös omissa pyrkimyksissään ”parantua” omista samaan sukupuoleen kohdistuvista viehtymyksistään. Hän myös myöntää olleensa osa tietämättömyyden järjestelmää (system of ignorance).

Vuodesta 2001 Exodus Internationalin johtajana toiminut Chambers luuli tekevänsä oikeutettua hyvää, mutta on ymmärtänyt tehneensä oikeuttamatonta pahaa, ja siksi järjestö on nyt lakkautettu ja Chambers antanut julkisen anteeksipyynnön. Järjestön lakkauttaminen, anteeksipyyntö ja katumus eivät kuitenkaan mielestäni tässä maallisessa maailmassa riitä. Pidettäköön mahdollista taivaallista tuomiota vain eräänlaisena bonuksena siihen uskoville, mutta mielestäni ko. järjestön toimijat pitäisi saattaa edesvastuuseen teoistaan jo aikaisemmin.

Chambers sanoo tiedonannossaan suoraan, että on syvästi pahoillaan siitä, että moni on hylännyt uskonsa ja jotkut ovat päätyneet tekemään itsemurhan koska ovat tulkinneet kristittyjen (heihin kohdistuneen) uskonnollisen torjunnan jumalan torjuntana. Tässä Chambers hieman kyllä väistelee vastuutaan, mutta voimme vain arvioida sitä kärsimyksen ja toivottomuuden määrää kerrannaisvaikutuksineen, mitä järjestö on lähes neljänkymmenen toimintavuotensa aikana ehtinyt tuottaa.

Chambers kuitenkin sanoo, ettei voi pyytää anteeksi raamattuun perustuvaa syvää uskoaan ja sitä, mitä raamattu sanoo seksuaalisuudesta. Täytyy muistaa, että kysymyksessä on tietenkin Chambersin oma tulkinta raamatusta, kuten aina raamatusta puhuttaessa. Chambers sanoo myös, ettei voi pyytää anteeksi uskonsa mukaisia käsityksiään avioliitosta eli ottaa selkeän kannan tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. No, uskokin on valintakysymys ja Chambers on valinnut näin. Sekin hänelle sallittakoon.

Mutta sitten tulemme Chambersin tiedonannossa hyvin tärkeään kohtaan. Hän sanoo, että tulee jatkossa harjoittamaan uskoaan suurella varovaisuudella ja kunnioittamaan niitä, jotka eivät tätä uskoa jaa. Viisauden sanoja, sillä Chambers on laskeutunut jumalanomaiselta jalustaltaan takaisin ihmiseksi, uskon subjektista uskon objektiksi. Ei kai ole hänen tehtävänsä jakaa kristityt − muitahan tämä jako ei koske − niihin, jotka pääsevät taivaaseen ja niihin, jotka joutuvat helvettiin. Sen päätöksen taitaa tehdä jumala. Jätän tämän kuitenkin uskoville itselleen pohdittavaksi keskenään − tai mieluummin yksilöinä keskenään jumalansa kanssa.

Samalla jätän huomiotta kysymyksen siitä, miksi raamatusta poimitaan vain ne kohdat − kuin rusinat pullasta − jotka sopivat ajamaan omia tarkoitusperiä. En siis kysy, miksi ei vaadita maallista lakia määräämään kuolemantuomiota esimerkiksi jumalanpilkasta, vanhempiensa kiroamisesta, vanhempiaan vastaan rikkomisesta, väärästä valasta, koron kiskonnasta, väärästä todistuksesta jne. Ehkäpä siksi, että maan päälle ei montaa sielua jäisi, mutta varmasti siksi, että se olisi barbariaa. Jos yksilö haluaa käyttää raamattua oman elämänne ohjenuorana, niin siitä vain, mutta suotakoon hänen olla siinä edes johdonmukainen.

Raamattu ja homoseksuaalisuus -aiheesta on mielenkiintoinen kirjoitus Yhteys-liikkeen sivustolla. Suosittelen asiasta kiinnostuneille. Raamatusta en lähde tämän enempää keskustelemaan, koska en raamattua tunne, eikä minulla ole mitään tarvetta sitä tunteakaan − saati tulkita. Syntiseksikään minua on turha syyttää, sillä synti ei määrittele maailmankuvaani, vaan vain pohdittu käsitys oikeasta ja väärästä.

Vielä vuonna 2011 Alan Chambers ilmoitti, ettei homoseksuaalisuuden vastakohta ole heteroseksuaalisuus vaan pyhyys (holiness…). Nyt tiedonannossaan Alan Chambers kutsuu ulostuloaan ilmaisulla messy journey. Olisiko myös Suomessa toimivien eheytys-liikkeiden syytä aloittaa suursiivous ja eheytyminen omasta itsestään, vaikka reissu olisikin vaikea ja varsin sotkuinen?

P.S. Olen lähettänyt kopion tästä blogauksesta Elävät Vedet ry:n (entinen Aslan ry.) Pirkko Alarannalle. Reaktiotaan odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti