keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Avoin kirje kansanedustaja Pentti Oinoselle

Arvoisa kansanedustaja Pentti Oinonen

Iltalehti tietää tänään kertoa, että homojen tanssiminen loukkaa teitä henkilökohtaisesti. Lehden mukaan, eräs sotaveteraanikin on ihmetellyt teille samaa. Teistäkin se on vähän outoa.

Te loukkaatte minua henkilökohtaisesti. Olette onnistunut tekemään sen jo monta kertaa homoja syrjivällä kielenkäytöllänne. Mutta tällä kertaa loukkasitte myös isoisääni, sotaveteraania. Sallinette, että kerron teille miksi.

Isoisäni oli sotilas, sissi ja kunniamerkeistä päätellen ansiokas sellainen. Hän ei sodasta paljon puhunut. Hän oli myös siviilissä lain ja järjestyksen mies, poliisi. Hän uskoi oikeuteen ja vapauteen, kuten suurin osa meistä suomalaisista. Perheellisyydestään huolimatta isoisäni oli myös mies, joka rakasti toista miestä - toista hänen laillaan sotaveteraania ja poliisia - vuosikymmenten ajan. Vasta vuosia isoisäni ja hänen vaimonsa kuoleman jälkeen sain kuulla tuosta salatusta suhteesta. Ryhdyin selvittämään asiaa, mutta tiedon puutteessa päädyin kirjoittamaan kirjan, jonka Kustannusosakeyhtiö Tammi julkaisi keväällä 2010. Viinakortti oli esikoiskirjani ja se sai hienon vastaanoton. Se oli jopa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Suosittelen sen lukemista lämpimästi.

Olen helpottunut siitä, että isoisäni ei tarvitse enää olla kuulemassa niitä loukkaavia sanoja, joita häneenkin kohdistatte. Hänen ei tarvitse olla enää todistamassa sitä, mihin tätä rakasta ja arvokasta isänmaatamme ollaan viemässä. Väärästä suunnasta saamme kiittää niin teitä kuin teidän puoluettanne.

Minua hävettää teidän puolestanne. Isoisäni taisteli vapaan ja ihmisarvoisen Suomen puolesta. Isoisäni taisteli myös teidän puolestanne. Hävetkää.

Olen julkaissut tämän avoimen kirjeen myös blogissani sohilvo.blogspot.com. Mikäli päädytte vastaamaan viestiini, tulen julkaisemaan senkin blogissani.

Parhain terveisin,

Sami Hilvo

26 kommenttia:

 1. Tom of Finland oli myös sotaveteraani.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä kirjeestä, se on yksi hienoimpia hetkeen lukemiani tekstejä aiheesta ja muistuttaa tärkeästä asiasta. Kiitos.

  VastaaPoista
 3. Hienosti kirjoitettu. Toivottavasti edustaja Oinonen vastaa.

  VastaaPoista
 4. Hieno kirjoitus! Oli kiva törmätä tähän kirjoitukseen, on nimittäin ollut aikomuksena lukea tuo Viinakortti jo pitkään. Lähdenkin tästä samantien hankkimaan kirjaa käsiini!

  Kirjoitin omaan blogiini isoisästäni, joka tosin oli hetero, mutta suvaitsevainen ja avarakatseinen sellainen.

  http://tamankylanhomopoika.blogspot.com/2011/11/miksi-sotaveteraanien-pitaisi-olla.html

  VastaaPoista
 5. Suvaitsevuuspäivän paras kirjoitus. Kiitos kirjoittajalle!

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti Pentti Oinonen tällä kertaa osaisi vastata jotain muuta, kuin sitä samaa soopaa mitä hän useimmiten suoltaa. Pelottaa, että tuollainen mies sekoilee Suomen päättävissä voimissa. Ennen kaikkea v*tuttaa se, että minun verorahoistani maksetaan myös hänenkin palkkansa...

  VastaaPoista
 7. Ei Oinosta tanssiva homo kai haittaa, vaan tanssiva miespari, joka minustakin on "outoa", paritanssissa kun perinteisesti (ja perinteistähän Linnan juhlissakin on kyse)on sekapari, enkä näe syytä sotkea omaa seksuaalista suuntautumista paritanssiin.

  Muuten on sanottava, että "Minua hävettää teidän puolestanne. Hävetkää." lienee imperatiivimuotoineen jonkinlainen oman hännän nostatuksen suomen ennätys.

  VastaaPoista
 8. Hienoa, upea teksti! On tainnut useammalta, ei pelkästään PerSuilta, unohtua sellainen tosiseikka, että homoja on ollut jo sotien aikaan.

  Surullista, ettei isoisäsi voinut elää rakkautensa kanssa julkisesti koskaan.

  VastaaPoista
 9. En edes tiedä mitä tähän voisi sanoa! Niin hienoa tekstiä ja mielestäni täyttä tottakin vielä. Nyt pakko nostaa hattua ja sanoa et nyt munkin on varmaan pakko lukea tuo kirja!:)

  VastaaPoista
 10. Todella kauniisti ja taitavasti kirjoitettu!

  VastaaPoista
 11. Asiasisältö oikein. Vielä taivutus kohdalleen,kiitos."Olette onnistunut tekemään..." kun yhtä pölkkyä puhutellaan kerrallaan.

  VastaaPoista
 12. Olen ilmeisesti osittaisessa uutispimennossa (Varsovassa), koska suvaitsevaisuuspäivä oli jäänyt minulta ensin kokonaan huomaamatta, mutta parempi näin. Ajoitus ainakin osui kohdalleen.

  Lukuiloa Viinakortista innostuneille, kiitokset kaikille kommenteistanne ja hyvää suvaitsevaisuuspäivää itse kullekin.

  Teitittelymuodon lapsus on korjattu: kiitos huomautuksesta!

  VastaaPoista
 13. Alistunut, muistaakseni ainakin Kenneth Liukkonen selitti miesten kanssa tanssimistaan viime vuonna siten, että olisi kyllä tanssinut naistenkin kanssa, mutta miehet kävivät hakemassa häntä koko illan. Ja mikäs siinä.

  VastaaPoista
 14. Jotenkin varsin kauheaa lukea miten asiat kehittyvat siella "koti" Suomessa! Tuntuu etta enempi takapakkia kuin eteenpain.

  Terveiset avarakatseisesta Edinburghista!

  VastaaPoista
 15. Kiitos tästä kirjeestä. Minua loukkasi kansanedustaja (miten voi muuten olla kansan edustaja, ja päästellä moisia suustaan) Oinosen kommentti suunnattomasti. Luen näitä tarinoita täältä ulkomailta, jossa nykyään asun. Ja täytyy sanoa, että näitten "kansanedustajien" takia Suomi näyttäytyy aika naurettavassa valossa varsin usein tänä päivänä. Voisin sanoa vain Oinoselle, että nyt eletään vuotta 2011 ja olisi aika alkaa käyttäytyä/korjata asenteita sen mukaiseksi.

  Kirjeen kirjoittajalle. Minä uskon vakaasti siihen, että Isoisäsi oli hieno mies. Ja kunnioitan Sinua sen vuoksi, että puhut hänen ja hänen kunniansa puolesta. Miten säälittävää, että vielä tänä päivänäkään homot ja lesbot eivät voi elää täysin rauhassa ja ilman näitä idioottimaisia kommentteja joita sitten saamme lukea maan lehdistä.

  VastaaPoista
 16. Avoin kirjeenne loukkasi minua syvästi. Saanen kerto syynkin.

  Kaksi vanhempaa veljeäni, neljä enoani, kahdeksan setääni, isäni ja isoisäni, palvelivat maatansa sodassa ylevästi, jalosti sekä patrioottisesti. He eivät kerinneet saada kunniamerkkejä.
  He kaikki uhrasivat itsensä Suomen itsenäisyyden puolesta; jotta meillä; sodanjälkeisillä sukupolvilla olisi kaikki mahdollisuudet elää, kasvaa, tehdä työtä, kokea elämän ilot ja surut itsenäisessä Suomen maassa.

  Te ja teidänkaltaisenne homoystävälliset ilmiöt pilaatte tämän itsenäisen Suomen alhaisella moraalillane ja häpäisette sen uhrin, jonka minunkin rakkaat sukulaiseni itsenäisyyden säilyttämisen vuoksi antoivat.
  Olen iloinen, etteivät he ole kokemassa sitä, millaiseksi homoparatiisiksi tämä maa on muuttunut.

  VastaaPoista
 17. Naiset ovat iät ja ajat tanssineet paritansseja keskenään, jo paljon ennen sotia, kas kun se ei saanut miehiä kieltäytymään puolustamasta tätä maata. Minäkin olen moista pätevien miestanssittajien puutteessa tehnyt, jopa siskoni, äitini, tätini kanssa, ehkä olen siis syyllistynyt insestitanssiin? Mielestäni on aika köyhää elämä, jos jaksaa loukkaantua toisten tanssipartnereista.

  Hyvä kirjoitus, Facebookissa näihin Oinosjuttuihin törmäsin.

  VastaaPoista
 18. Hieno kirje, mutta minua jäi mietityttämään, voiko kuolleita loukata. Ainakaan heidän loukkaantumiseensa ei pitäisi vedota sen enempää kuin sotaveteraanienkaan, koska kummaltakaan ei ole kysytty asiasta yhtään mitään.

  VastaaPoista
 19. Kiitos hienosta kirjeestä. Olen lukenut myös Viinakortin, todella upea teos.

  Herra Oinonen, odottaisin teidän vastaustanne myöskin? Ehkä teitä kiinnostaa kuulla, että olette henkilökohtaisesti loukannut minua ja ystäviäni? Vai ettekö osaa sanoa tällaiseen kirjeeseen yhtään mitään, kun se kumminkin kertoo ihmisyydestä ja rakkaudesta, joista ette näytä ymmärtävän mitään?

  VastaaPoista
 20. Olen miettinyt miten suomessa ollaan ajautumassa täydelliseen suvaitsemattomuuden kulttuuriin. Kaikkeen erilaiseen suhdaudutaan vihamielisesti, ei iloisen tutkivasti. Kuinka voi olla mahdollista, että jopa poliitikot joiden pitäisi tietää, että sananvapaus tuo myös vastuun sanomisistaan, päästelee suustaan näin karkeita sammakoita. Olen huomannut työssäni samoin, miten käytöstavat unohdetaan. Luullaan ilmeisesti että ollaan virtuaalimaailmassa ja huorittelu, haukkuminen jne. on jokapäiväistä, ja suoraan päin naamaa.
  Tällä hetkellä on ilmeisesti "luvallista" herjata maahanmuuttajia, homoja ja muita hiukankin erilaisia ihmisiä. Mutta mikä on sitten ns. normaali? Onko rasistiset kansanedustajat ja rivikansalaiset muka enemmistö jo? En usko. Suvaitsevat ihmiset, jotka antavat kaikkien kukkien kukkia, eivät voi olla vähemmistö! Pelottavaa, suljetaanko kohta rajatkin, ja sisälle jää vain Oinoset ja heidän hyväksymänsä yksilöt? Palataanko takaisin aikaan jolloin homoseksuaalisuus oli rikos?

  VastaaPoista
 21. Isoisäni taisteli myös sodassa. Hän oli taistelemassa minulle itsenäisyyttä 19-vuotiaana ja palattuaan sodasta kotiin, hänellä oli kolme arvoa: Koti, uskonto ja isänmaa, kuten silloin tavattiin sanoa. Koti, uskonto ja isänmaa, ei siis maahanmuutto, homot ja vammaiset.

  Isoisäni taisteli minulle sananvapauden ja itsenäisyyden. Hän otti avosylin vastaan kaikki erilaiset ihmiset ja sen vuoksi hän oli suurin esikuvani.

  Herra Oinonen ei ole ollut sodassa, kuten emme me muutkaan (onneksi). Myös herra Oinosen pitäisi miettiä, kenen puolesta puhua. Toki kaikkia rasisteja (homot, lesbot, ulkomaalaiset, ikä jne) löytyy kaikista ikäluokista, mutta Oinosen on turha vetää tähän homo keskusteluun minun tai kenenkään muunkaan isoisää, koska hän ei tuntenut heitä. Yhden sotaveteraanin mielipide ei vastaa heidän kaikkien mielipidettä. Minua loukkaa se, että yleistetään käsitys, minkä vuoksi meille on itsenäisyytemme sodittu. Välillä tuntuu, että Oinonen ja Hakkarainen nostavat itsensä Jumalan asemaan kertoessaan meille mikä on oikein ja mikä väärin. Toki voisimme viitata kintaalla jos nämä olisivat vain pienisieluisten punaniskojen henkilökohtaisia mielipiteitä, mutta he ovat kuitenkin kansanedustajinamme ja todellisuudessa enemmänkin antikristuksia.

  Ymmärrän, että ulkomailta katsottuna, Suomen tilanne näyttää huolestuttavalta. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että 80% Suomalaisista äänestivät MUITA kuin persuja. Mielestäni tässä asiassa voisimme ottaa saman käytännön kuin New Mexicossa on ollut käytössä: Idiootit eivät saa äänestää!

  Itseäni surettaa myös se, että Persut tappavat Suomalaisista isänmaallisuuden. Meidän tulisi olla ylpeitä isänmaastamme, jonka isoisämme ovat meille taistelleet. Ylpeä omista juuristamme, mutta nykyään ihmiset eivät ole, muutaman mädän ihmisen vuoksi. Meidän, kehittyneenä ja sivistyneenä kansana, pitäisi olla edelläkävijänä suvaitsevaisuudessa ja näyttää muille mallia, kuinka Suomi on hyvä maa elää ja olla, olit sitten kuka tahansa. Tulevaisuutta ei voi olla ilman historiaa, mutta me määritämme nyky-Suomen, ei sotiemme veteraanit. He antoivat meille itsenäisyyden, mutta me teemme tulevaisuuden. Arviolta viiden vuoden päästä, kaikki sotiemme veteraanit ovat poissa, joten meidän on ehkä turha rakentaa uutta, uljasta Suomea heidän mielipiteiden pohjalta.

  VastaaPoista
 22. Tämä "Peräkylien Perluskooni" on nyt jo muutaman vuoden yrittänyt pilata meidän savolaisten maineen.

  Yksi Ääliö voi tehdä paljon hallaa...

  VastaaPoista
 23. Näin suomenkieltä kuuluu käyttää. Kiitos tästä hyvästä esimerkistä.

  VastaaPoista
 24. Kiitos todella hienoista kommenteistanne! Toivottavasti tässä blogissa vierailevat lukevat myös ne, sillä sen nuo hienot ajatukset ansaitsevat.

  Postasin tämän kirjoituksen ja lähetin saman avoimena kirjeenä Pentti Oinosen sähköpostiin klo 13:15 Puolan aikaa. Sitten tein sen saman, minkä teen aina uuden postauksen kanssa: laitan kirjoituksesta linkin omalle FB-sivulleni ja FB-ryhmään Viinakortti. Minulla on ollut tapana ottaa samalla Vierailijat-lukema ylös tuolta alhaalta. Eilen kello 13:15 lukema oli 8985. Voitte tarkistaa, mikä se on nyt.

  Kirje lähti elämään ihan omaa elämäänsä, josta olin hyvin yllättynyt, mutta tietenkin kovin ilahtunut. Jälleenlinkitysten kautta se löysi tiensä eri foorumeille ja viimein jopa Iltalehden verkkoversion pääuutiseksi. Otsikko sanoi jotain kirjailijan tulistumisesta... Sain siihen liittyvän sähköpostiviestin, jossa annettiin ymmärtää, että tulistuminen oli väärin. Otsikonti oli siis Iltalehden, minä vain kirjoitin blogipostauksen. Näin tämä toimii. Mielenkiintoista sinänsä.

  Toisaalta se, että henkilökohtainen - vaikkakin avoimen kirjeen muotoinen kannanotto saa näinkin paljon huomiota on vain ja ainoastaan rohkaisevaa: joskus kannattaa aukoa päätään. Tai itseaisassa aina.

  Terveiset siis ensilumen saaneesta Varsovasta! Lumi vain suli aamupäivän tuntien aikana pois. Ehkä sitä sataa vielä uudestaan ja ehkä edustaja Oinonen vastaa kirjeeseeni.

  VastaaPoista
 25. Minä luulen, että Oinonen ei välttämättä lue sähköpostia, eikä hänen avustajansa välttämättä kerro hänelle tästä. Voisit tulostaa ja postittaa ihan tavallisen kirjeen, osoite on edustaja Oinonen, 00102 Eduskunta, Finland.

  VastaaPoista
 26. Kiitos vinkistä, kasper.joonatan! Tällä kertaa paikallispostin virkailija saa iskeä kuoreen paavi-postimerkin, ilman, että jupisen siitä yhtään mitään...

  VastaaPoista