tiistai 18. helmikuuta 2014

Käärme tietoisuustaitojen puutarhassa

Käärmepastori kuoli käärmeen pistoon otsikoi Hesari eilen ehdottomasti mielenkiintoisimman uutisensa. No, en jaksa nyt antaa toimittajalle sapiskaa siitä, että käärme ei suinkaan pistä, vaan puree. Isäni oli samassa harhaluulossa isomman osan elämästään, ennen kuin poikansa (allekirjoittanut) valisti häntä, ettei käärme pistä kielellään, vaikka kielen muoto niin saattaisi vihjatakin... Isäni olikin poliisi. Mikä on ko. toimittajan excuse? Käännetty artikkeli siis (missä lähde?) ja otsikointi klikkaa mua! -tasoa. Klikkasin, koska otsikko toi jotenkin mieleen Päbän. Käärmeen kosto?

Tänään toimittaja kirjoitti k-i-e-l-i k-e-s-k-e-l-l-ä s-u-u-t-a Hesarin jutussa tietoisuustaidoista (?), joka käsitteli tietoisuustaitoja. Mutta mitä ovat nuot tietoisuustaidot? Englanniksi mindfulness? Tietenkin minulla oli aavistus siitä, mitä artikkeli käsittelee ja sitä lukiessani odotin vain, että missä kohtaa artikkelia asia sanotaan kuten se on, mutta ei, ei sitten ollenkaan.

Suomessa alkaa syksyllä kaksi tutkimusta, joissa selvitetään, edistävätkö niin sanotut tietoisuustaidot (englanniksi mindfulness) lasten ja nuorten mielenterveyttä, keskittymistä ja oppimista sekä sosiaalisia taitoja, aloittaa artikkeli. Tietoisuustaidot opettavat hallitsemaan edestakaisin sinkoilevia ajatuksia ja tunteita, jotka syövät keskittymistä, jatkaa artikkeli hieman myöhemmin.

Tämähän kuulostaa hyvältä! Taidamme olla asian ytimessä. Mistä on kysymys?

Mindfulness-ohjaaja Sari Markkanen kiteyttää taidot tietoiseksi, hyväksyväksi läsnäoloksi.

Hmmm, tämähän alkaa kuulostaa tutulta, mutta miksi mindfulness-ohjaaja?

Kokeilun kohteena olleet oppilaat ovat saaneet apua keskittymiseen, jännittämiseen, pelottaviin hetkiin ja nukahtamiseen, kertoo artikkeli. Myös keksittyminen on kohentunut. Oppilaat keskittyvät yhteen asiaan muutaman minuutin ajan päivittäin. Se auttaa oppilaita tunnistamaan mieleen nousevat stressaavat ajatukset ja kohtaamaan ne lempeydellä.

"Tärkeää on olla läsnä hetkessä, kokea tyytyväisyyttä ja nauttia", Markkanen opastaa. "Mennyttä ja tulevaa ei ole, mutta tämä hetki on", Lassander lisää.

BINGO! ZEN!

Mutta vasta faktalaatikko tietää kertoa, mihin jäljet johtavat, ja varoo samalla visusti käyttämästä sanaa, kuten se sanotaan, ja hautaa sen kiertoilmaisuihin, joilla pyritään hämärtämään tämän mielenhallintaankin tarkoitetun tekniikan alkuperä. Varmasti mindfulness-ohjaaja oli näin ohjeistanut.

Tietoisuustaitojen juuret ovat zenbuddhalaisessa perinteessä. Länsimaisen lääketieteen piirissä niitä on tutkittu ja sovellettu yli 20 vuoden ajan.

Artikkeli puhuu siis mietiskelystä eli meditaatiosta (englanniksi meditation), mutta suomalaisen henkisen ilmapiirin umpimielisyyden edessä on päädytty kehittämään sinänsä aika kuvaava ilmaisu tietoisuustaidot. Ettei vaan käärme heräisi...

Toivottavasti Päbäkin lukee saman uutisen ja puuttuu tähän hirvittävän raa'alla tavalla lapsiin ja lasten mieliin kohdistuvaan toimintaan. On se kumma juttu, että vaikka tunnustuksellista uskonnonopetusta on tarjolla kouluissa ihan ilmaiseksi (lue: verovaroin), voivat lapset huonosti ja häiriköivät. Ehkä sitä vain ei ole tarpeeksi? Tunnustukselliset aamuhartaudet takaisin tai paikan vie joku idän hihhulointi!

P.S. Käärme? Ai niin, se käärmepastori kuului kirkkoon, joka uskoo, että myrkkykäärmeen purema on vaaraton, jos käärme on siunattu. Tai jotain. Tämän tyyppisiä kirkkoja arvioidaan Amerikan Yhdysvalloissa olevan toistasataa. Ne ovat kristillisiä kirkkoja. Meilläkin on kirkkoja ja kirkkokuntia. Se siitä.



1 kommentti:

  1. "Tietoisuustaitojen juuret ovat zenbuddhalaisessa perinteessä. Länsimaisen lääketieteen piirissä niitä on tutkittu ja sovellettu yli 20 vuoden ajan."
    Minusta tietoisuustaidot ovat huomattavan paljon laajempi käsite. Nykyään tietoisuustaidoissa yhdistetään sekä länsimaista psykoterapiaperinnettä (erityisesti hypnoterapiaperinnettä), mystiikkaa ja että itämaisista perinteistä sekä alkuperäiskansoilta johdettuja meditaatiomenetelmiä. Sanoisin, että tietoisuustaidot voivat edustaa integratiivista monikulttuurista viisautta parhaimmillaan. Ei kannata siis unohtaa myöskään tietoisuustaitokeskusteluissa länsimaisia viisausperinteitä (kristilliset ja islamin mietiskelymetodit, luovat terapiat).

    VastaaPoista