perjantai 14. helmikuuta 2014

Walentynki

Ystävänpäivää Krakovasta!

Päivän kunniaksi haastattelen Kochanieta aiheesta x.

Mitä mieltä olit aikoinaan Puolan liittymispyrkimyksistä EU:hun?

Olin sitä vastaan.

Miksi?

Kun olin kuusitoista, olin päättänyt muuttaa vapaaseen maailmaan, pois Puolasta. Halusin Lontooseen.

Mitä tapahtui?

Silloin kun Puola päätti hakea EU-jäsenyyttä, ajatus siitä, että homofobinen ja äärikatolinen Puola olisi osa Euroopan unionia eli päättämässä myös minun, Lontoossa asuvan ihmisen asioista oli vastenmielinen.

Mitä tarkoitat?

En uskonut, että EU pystyisi opettamaan puolalaisia kunnioittamaan toisia ihmisiä. Se oli harhaa. Puolalaiset eivät kunnoita erilaisuutta, tai ylipäätään toista ihmistä. Puolassa on jotain samaa kuin Saksassa toisen maailmansodan aikana. 

Aikamoinen väite. Voitko tarkentaa?

Jos puolalaisella on ns. normista poikkeava tausta - esimerkiksi juutalainen, vaikka heitä on nykyään todella vähän, kiitos saksalaisten - kuka tahansa voi sanoa heistä, mitä haluaa, myös mediassa. Vähemmistön tuhoaminen ei ole harvinainen vaatimus tällaisissa tapauksissa. Tällainen puhe antaa toivoa niille ihmisille, jotka joutuvat miettimään joka ikinen päivä sitä, miten he selviytyvät, koska juuri he haluavat löytää syyllisen ahdinkoon. Tietämättömyys antaa tietä minkälaisille selityksille tahansa. Köyhiä käytetään hyväksi.

Keitä ovat nämä vähemmistöt, joihin viittaat?

Homot, lesbot, feministit - kaikki, jotka eivät pukeudu harmaaseen. Pitkähiuksiset miehet, "luonnottoman värisiksi" värjätyt naiset. Mikä tahansa tekosyy kelpaa, mikä vain poikkeaa harmaasta massata.

Entä juutalaiset?

Mitä niistä? Juutalaisia ei enää ole. Juutalaiset ovat abstraktio, ei juutalaisia näy kadulla, ei heitä ole. Juutalaiset voivat olla mitä tahansa, sillä ei ole väliä, mutta heitä voi käyttää minkälaiseen poliittiseen agendaan tahansa: koko maailma on juutalaisten käsissä. Juutalainen on haukkumasana.

Käyteäänkö homoa haukkumasanana Puolassa?

Joo.

Kumpi on pahempi? Juutalainen vai homo?

Ne ovat vähän erilaisia.

Miten?

Homo on niinkuin pervo ja juutalainen on... saita. En tiedä, juutalaisuuteen liittyy se, että juutalaiset olivat uhreja, mutta toisaalta juutalaiset olivat todella salakavalia ja jollain tavalla ansainneet sen, mikä heille tapahtui.

Ajattelavatko puolalaiset näin?

Kyllä, mutta miksi, se on minulle itselleni mysteeri.

Entä homo sitten, mitä puolalaiset ajattelevat homoista?

Homot on vähän niinkuin Länsi-Euroopan juttu. Aikaisemmin asiasta ei puhuttu Puolassa. Aikaisemmin siitä ei puhuttu Suomessakaan samassa mittakaavassa. Mutta eikö Suomessakin homot vie kaiken media-ajan tärkeimmiltä aiheilta kuten työttömyys ja talous? 

Eli argumentit ovat samat Puolassa ja Suomessa?

Vihapuhe on samaa molemmissa maissa. Ne jotka elävät siitä, perustavat vihansa samoille periaatteille. 

Kiitos. Ja hyvää ystävänpäivää, Kochanie!

Wszystko zostało powiedziane, baw się dobrze, gdziekolwiek jesteś, z kimkolwiek jesteś. Walentynki, Walenty, Walenta. Wal to.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti