tiistai 5. tammikuuta 2016

Damaskos, Syyria, vuonna 2010 (uusinta II)


Pyrin välttelemään "keskustelupalstojen" kuonaa. Aina se ei onnistu. Ihminen on utelias eläin. Osa verkkosivuista on poistanut kommentoinnin. Kuinka virkistävää onkaan nykyään lukea NYT-liitteen verkkoversiota ilman pienintäkään mahdollisuutta erehtyä mölymystön kaunaiselle hiekkalaatikolle. Eräässä (HS?) ketjussa eräs asiasta onnellisen tietämätön pyrki kääntämään koko Syyrian tilanteen kysymykseksi uskontojen välisestä taistelusta. Tarkoistushakuista kerrassaan. Jospa maan surullinen tilanne olisi noin yksinkertainen!

Asuin Damaskoksen vanhassa kaupungissa, joka on perinteisesti jaettu kolmeen osaan, joista suurin on tietenkin muslimien osuus. Kaksi muuta ovat kristittyjen korttelit ja (entiset) juutalaiskorttelit. Poistuin ylipäätään vanhan kaupungin muurien sisältä vain hoitaakseni joitakin välttämättömiä asioita kuten käydäkseni pankissa. Sain ohjeet:

Ulos Bab Toumasta (Tuomaksen portti), joen yli (kuiva kanava) ja puistokatua vasemmalle. Jatka katua kunnes vasemmalla puolella on ovi, jonka yläpuolella pitäisi lukea The Commercial Bank of Syria. Osa kirjaimista on vain kadonnut, joten joudut päättelemään loput. En nyt muista, mitkä kirjaimista ovat jäljellä. Ole tarkkana. Kun löydät kirjaimet ja kuvitellut puutuvien tilalle oikeat, astu sisään, älä missään tapauksessa kysy ovivartijalta neuvoa tai hidastele hänen kohdallaan, kävele suoraan pankkisalin perälle kuin olisit käynyt pankissa lukuisia kertoja, käänny vasemmalle ja etsi luukku, jonka takana työskentelee kristitty nainen. Vaihda rahasi hänen kanssaan.
Kristitty nainen? Miten tunnistan kristityn naisen muiden pankkivirkailijoiden joukosta?
Ei huivia, tietenkään. Ei minkäänlaista. Ja liikaa meikkiä.
Pankki eli ovi rakennuksen fasadissa ja kristitty nainen löytyivät lopulta yllättävän helposti. Pankkivirkailijalla taisi olla vielä risti koristamassa anteliasta dekolteeta. Vaihdoin rahat ja palasin muurien suojiin. Eikö Paavalin huhuttu kiivenneen noiden muurien yli yöllä? 

Kristittyjen kaupunginosa, jossa asuin, on vanhan kaupungin itälaidalla. On vaikea sanoa, missä kristittyjen kaupunginosa loppuu ja muslimien kaupunginosa alkaa. Ehkä sen voi päätellä baareista: kun edessä on baari, jossa tarjoillaan alkoholia, ollaan kristittyjen kaupungiosassa. Myös ainoat löytämäni alkoholia myyvät liikkeet olivat kristittyjen kaupunginosassa. Yksi niistä sijaitsi läheisen puiston kulmilla. Joka torstai puistossa - jota reunusti roomalaisajan pylväät - oli partyt, joka kokosi nuorisoa muualtakin Damaskoksesta juopottelemaan. Vain tuossa puistossa sellainen oli ylipäätään sallittua eli paikallinen poliisi ei puuttunut alkoholinhuuruiseen ilkamointiin.

Juutalaista kaupunginosaa ei enää ole. On arvioitu, että vuonna 2011 Damaskoksessa olisi asunut vielä viisikymmentä juutalaista, vuonna 2012 kaksikymmentäkaksi ja viime vuonna enää 18. Ihan vertailun vuoksi: vuonna 2011 Syyrian arvioitu väestömäärä oli noin 23 miljoonaa. Siihen laskettiin myös pakolaiset Palestiinasta ja Irakista.

Damaskos, Syyria, keskiviikkona 3. marraskuuta, 2010

Olin paattanyt paatya moskeijaan paatetysti, mutta eksyttaessani eilen kaupungin souqeissa itseani siina se seisoi. Umayyadin moskeija ja sen paasisaankaynti. Moskeijan sisapihalle oli sisaankaynnista suora nakyma ja halusin valittomasti sisaan. Paasisaankaynti kun vain oli oikeauskoisille, meilta vaarauskoisilta perittaisiin maksu, mutta sivusisaankaynnin portilla. Sinne siis.

Missaan ei lukenut mitaan, mutta sisaankaynti loytyikin sitten ja paattelin sen olevan vaarauskoisille, koska sisaankaynnin vartijan kopin reunalla roikkui ruskeita hupullisia kaapuja naisille. Niita oli varmaan paasisaankaynnillakin, silla eivat kaikki musliminaiset ole pukeutuneet moskeijavierailulle soveliaalla tavalla.

Otin kengat pois ja kysyin vartijalta lippua. Vartija otti kenkani ja sanoin kuin ohimennen fifty. Sellainen seteli loytyi ja olin sisalla sukkasillani moskeijan komealla pihalla. Minkaanlaista paasylippua en saanut, mika taisi tilanteessa olla jo sanomattakin selvaa.

En tieda Umayyadin moskeijasta mitaan, olin siis halunnut lukea siita jotain tietaakseni. Nyt jouduin vain suhtautumaan siihen hengellisena ja esteettisena kokemuksena. Sisapihan marmori oli vuosikymmenien/satojen - tuskin sentaan tuhansien - aikana hioutunut sukkien ja paljaiden jalkapohjien alla sileaksi ja kiiltavaksi. Se heijasti himmenevan taivaan, pylvaskaytaviin syttyvien valojen ja rukoushetkeen saapuvien ja sitten siita poistuvien uskovien kuvajaiset.

Noin kello 16:45 alkoi rukoushetki. Kutsu tuli aivan lahelta ja saikaytti moskeijan muurin harjoilta linnut lentoon pilvettomalle iltataivaalle. Istuskelin pihan keskiosan penkeilla ja seurasin lintujen lentoa pihan ylla. Rauha.

Joku pyysi minua ottamaan kuvan itsestaan suuremmoisen fasadin edessa. Otin kuvan ja mies kiitti. Hetken kuluttua kaksi taysin mustiin asuihin ja huntuihin pukeutunutta nuorta naista pyysivat samaa. Olin hieman ihmeissani, jotenkin olin odottanut, etta nimenomaan hunnutetut naiset eivat puhu vieraille miehille. Otin kuvan ja katsoimme yhdessa, etta se oli onnistunut ja nuoret naiset kiittivat hymyillen. Tuli hyva olo.

Olen vieraillut puistonkulman juustopiiraskioskissa kaikkena kolmena paivana taalla. Ensimmaisena paivana ostin sielta lounaan - yhden ison piiraan ja juoman - ja nautin sen puiston viileissa varjoissa. Lounaan hinta 35 liiraa/puntaa eli 60 eurosenttia. Eilen ostin sielta iltapalan mukaani. Sama piiras kuin edellisena paivana ja viela kaksi pienempaa, ei juomaa. Tarjosin viidenkympin setelia, mutta vasyneen oloinen myyja vaati viela kaksikymmenta lisaa. Taskusta loytyi yhteensa viisitoista puntaa ja kaupat tehtiin 65 punnan tai siis liiran hintaan eli 1,10 euroa. Tanaan kavin hakemassa kioskista aamiaisen, ja lounaan minulle ensimmaisena paivana myynyt huikkasi tuotanto-osastolta ja myyntijohtaja tiskilla tietenkin huomasi taman, ja aamiaisen - joka koostui samasta suuremmasta piiraasta kuin aikaisempina paivina, minipizzasta ja ananasmehusta - hinnaksi tulikin viisikymppia eli 85 senttia...

Saa nahda mita maksan piiraistani huomenna. Ehka hinta riippuu mista roikkuu, mutta hintakehitys vaikuttaa ihan lupaavalta.

P.S. Nyt joku neuvoi minulle, kuinka saan koneesta ääkköset! Seuraavaan kirjoitukseen siis!

1 kommentti:

  1. Tämä on kiva kirjoitus. On huojentavaa tietää, että Damaskoksesta saa viinaa, ilman tätä tietoa se tuntuisi pelottavalta paikalta.

    VastaaPoista