perjantai 23. lokakuuta 2015

"Putin Is Gay!"

Mielenkiintoinen ilta eilen. Pikavisiitti Helsingissä, kirjanlukua tilaisuudessa, joka olisi ansainnut paljon, paljon enemmän yleisöä, kuten moni muukin kirjallisuustilaisuus. Illan toisesta "mielenkiintoisesta" annista vastasi eduskunta showssa, jota en siis nähnyt, vaan jonka translitteroituun sisältöön tutustuin vasta tänä aamuna.

Jos saisi edes hitusen sitä valovoimaa ja karismaa, jolla Laura Lindstedt tarjoili meille eilen Oneironiaan... Lava, teksti ja tähti. Täytyy myöntää, että melko harvoin innostun mistään uudesta tekstistä, vaikka sitä kuinka kirjailija tyrkyttäisi ihan luvan kanssa - yleensä ajatukseni harhailevat jo ensi tavuista jonnekin muualle - mutta eilen teksti ja sen esittäjä imaisivat mukaansa ja hikipisarat puskivat ylähuuleen. Muut illan prosaistit - allekirjoittanut mukaan lukien - jäivät räpiköiviksi statisteiksi.

Sitten eduskuntaan, tarkemmin sanottuna täysistuntoon, jossa käytiin lähetekeskustelu aiheesta Hallituksen esitys eduskunnalle eräiksi avioliittolain muutoksen edellyttämiksi lainmuutoksiksi. Poimin tähän rusinat pullasta eli kaikki ne kohdat, joissa lausutaan sana jumala ja joissa tuon sanan käytöllä pyritään peittämään lausujan todelliset motiivit ja taustat. Tietoisesti häivytän näitä lausahtaneet henkilöt (he löytyvät helposti linkin takana aukeavasta translitteroinnista), sillä kysymys ei ole näistä sieluparoista, vaan ajatuksesta, jonka esittelen lainausten jälkeen.

Pääministeri Sipilä, ulkoministeri Soini, olette molemmat tunnustavia kristittyjä ja tiedostatte aivan varmasi, että Jumala on korottanut teidät tähän tehtävään juuri tätä aikaa varten. Missä on teidän Jumalan pelkonne? Missä on teidän uskonne juuret, ihmisten mielipiteissä vai Jumalan sanassa?

Suomi on kautta aikojen ollut kristitty yhteiskunta, jossa ihmisen arvo ja yhteiskunnan arvojen perusta nousee Jumalan sanasta, Raamatusta.

Vielä edustaja Mustajärvelle haluaisin sanoa, vaikka hän ei ole paikalla: sinäkin olet tehtäväsi saanut Jumalalta, esivalta on Jumalan asettama. 

Näin siis Suomen eduskunnassa vuonna 2015. 

Mutta jos oletetaan, että tämä henkilö / nämä henkilöt (kansanedustajat haluan muistuttaa) todella uskovat siihen, mitä sanovat, niin silloin tulemme todellisen ongelman eteen: voiko näihin ihmisiin ja heidän kykyynsä edustaa kansaa luottaa?

Hyville kristityille on luvassa käsittääkseni taivaspaikka. Muille helvetin ikuinen tuli. Näinhän nämä uskovat uskovat. Eli heidän motiivinsa ja tavoitteensa ovat muualla kuin tässä meidän maailmassamme, jossa eduskuntakin kokoontuu ja päättää meidän kaikkien asioista. Jos nämä uskovat eivät puolusta jumalansa kunniaa tässä maailmassamme, niin joutuvatko he itsekin helvettiin? Vai miten tämä nyt meni?

Summa summarum: Pystyykö kansanedustaja, jonka oman agendan tärkein missio on taivaspaikka edes edustamaan niitä kansalaisia, joille tuo kysymys on täydellisen yhdentekevä? Onko vastauksia?

Tuskin, ainakaan tässä maailmassa.

Sitten takaisin siihen eilisillan osaan, johon itsekin osallistuin. Illan viimeinen esiintyjä heitti yhtäkkiä yleisölle - joka koostui suurelta osin hlbtqi-kansalaisista - seuraavan väitteen:

Putin is gay.

Tämä suora lainaus, kuten se lausuttiin. Yleisö pysyi hiljaa.

Well, perhaps he's actually bisexual, because of the wife and...

Yo. muistikuviin perustuva lainaus. Yleisö pysyi edelleen hiljaa. Esiintyjä yritti vielä jotain, mutta vaihtoi sitten puheenaihetta. Parempi niin.

Harmi vain, ettei illan tiukka ohjelma sallinut kysymyksiä ja omakin aikataulu johdatteli ulos tilaisuudesta heti sen päätyttyä, sillä olisin halunnut hänen hieman selvittävän lausahduksensa taustoja ja motiiveja.

Jäin miettimään, mitä esiintyjä - venäläinen toimittaja - tuolla ilmoituksellaan halusi. Sanat ymmärrämme, mutta tarkoitusta emme. Oliko tuo ns. varmaa tietoa, jolla Putinin vastustajat repostelevat Putinia? Jos näin on, onko tarkoituksena osoittaa Putinin hallinnon tekopyhyys, kun otetaan huomioon jo lainsäädännönkin vihamielisyys seksuaalivähemmistöjä kohtaan? Ei ole mitenkään tavatonta, että homot jahtaavat homoja... Venäjällä homous on to-del-la epäisänmaallista. Tai jos näin ei ole, eli Putin ei ole homo, niin onko tarkoitus tällaisella väitteellä mustamaalata Putinia, koska homo on huono juttu? Eli käyttää sanaa sen pejoratiivisessa merkitysvivahteessa?

Onko tämä kysymys edes tärkeä? Mene ja tiedä. Allekirjoittanut ja Kochanie viettävät häitään vuonna 2017. Se on tärkeää.

P.S. Suomalaisten ensikosketukset kristinuskoon ajoittuvat noin 900-luvulle, mutta kirkollisten olojen vakiinnuttaminen oli hidasta ja vaivalloista. Kautta aikojen? Rehellisyyden tai oikean tiedon käsitteet eivät taida ainakaan tuota kristittyä ahdistaa. No, joillekin usko riittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti