perjantai 14. elokuuta 2015

Rytmistä

Minkälaisessä rytmissä ihminen lepää ja tekee työtä, jos rytmin saa päättää itse - tai antaa ruumiinsa ja mielensä päättää?

Muistan, että saopaulolaiset heräävät yleensä aamuvarhain, kuten kaikki brasilialaiset, uurastavat sitten lounasaikaan, palaavat kotiin, syövät raskaan lounaan, sen päälle tietenkin parin tunnin tirsat (lue: siesta) ja takaisin töihin, kunnes on aika lähteä syömään ja juomaan usein pikkutunneille saakka ja siten muutama tunti unta ja taas ylös... Damaskoksessa ennen sotaa ja ramadanin aikaan kaupunki valvoi, teki töitä ja huvitteli yöt ja lepäsi päivät. Saman rytmin valtakuntaansa määräsi eräs Thaimaan kuningas kauan sitten. Tämä tietenkin ymmärrettävää kuumissa ilmanaloissa ja varsinkin ramadanin paaston aikaan.

Millaiseksi oma rytmi muodostuisi, jos sen antaisi rehottaa vapaana? Nyt sen tiedän, ainakin omalta kohdaltani.

Olen aina nauttinut suunnattomasti iltapäiväunista valoisaan vuodenaikaan, kun ikkunan saa pitää auki ilman kylmettymisen vaaraa, taivas on (joskus) pilvetön ja aurinko paistaa. Nyt kesken kiihkeän kirjoittamisen ja loppukesän valon tuli testattua vapaata rytmiä.

Melko nopeasti aloin heräillä suunnilleen samoihin aikoihin kuin aurinko nousi, tyypillistä maalaistalon rytmiä siis. Suora nousu ja työpöydälle tekstin ääreen kuin aamulypsylle, ehkä hetken kuluttua kahvia tai teetä parvekkeella, mutta kuitenkin tiivistä ja assosiatiivista kirjoitustyötä aina noin kello kahdeksaan saakka ja sitten jatkounet ehkä kymmeneen, yhteentoista ja sitten aamiaiselle.

Seuraava unettava vaihe päivästä tulikin sitten yleensä myöhäisen lounaan jälkeen, joten avonaisen ikkunan alle torkahtelemaan. Puhdasoppinen siesta siis. Samalla mieli teki selvästi töitä tekstin parissa. Sitten vielä lyhyet unentapaiset ennen illan elokuvaa / elokuvia ja pientä napostelua IPA-oluen tai punaviinin kera. Nukkumaan taas useammin jälkeen puolenyön kuin ennen sitä - ja aamulla kukonlaulun aikaan ylös.

REM-unia tuntui pukkaavaan koneistoon juuri noiden aamu-unien aikana, kirjoittavan mielen ja kovalevyn raksuttaessa.

Tänä aamuna nukuinkin suunnilleen kokonaiset yöunet 01:00-09:30 - ja heräsin vihaisena kuin ampiainen. Pitää välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti