maanantai 9. joulukuuta 2013

Obwarzanki z makiem

Obwarzanek krakowski on sanalla sanoen Krakovan rinkeli, joita myydään kesät talvet kadunkulmauksilla hiukopalaksi nälkäisille. Oiva mutusteltava, joista oma suosikkini on unikonsiemenillä varioitu versio.

Vanhan kaupungin ydintä kiertää Planty, nelisen kilometrin pituinen lähes täydellisen kehän muodostava puisto, jonka paikalla sijaitsi ennen kaupunkia suojannut vallihauta ja/tai kaupunginmuuri. Aina sopivin väliajoin sekä Plantyllä että koko ydinkeskustaa kiertävällä katujen jatkumolla - jonka olemme nimenneet Pikku-Rinkeliksi - on pikku kojuja, joista ko. rinkeleitä myydään. Hinnat vaihtelevat 31 eurosentistä kiskurimaiseen 38 senttiin! Ensimmäinen maininta obwarzanek-rinkeleistä löytyy vuodelta 1394. Perinteet ovat kunniassa siis myös mutusteltavien suhteen.

Toinen historian havinaa ja ruokaa yhdistävä keskittymä löytyy Stary Kleparz -torilta, aivan goottityyliin rakennetun Barbakanin lähistöllä. Kyselin sanan etymologiaa, mutta se ei ollut tiedossa. Päättelimme, että sanalla kleparz voisi olla sama kantasana tms. kuin sanalla sklep l. kauppa. Liittyyköhän ko. kantasana jotenkin myös kleptomaniaan? Sanalla stary viitataan vanhaan. Torikauppaa onkin käyty paikalla viimeiset 800 vuotta. Kausituotteista viime visiitillä lähti mukaan kurpitsaa ja saksanpähkinöitä keittoon sekä tomaatteja, joita kutsuttiin nimellä pomidory czekoladowe l. suklaatomaateiksi. Ostokokeilu tuotti iloisen yllätyksen: tummanruskeat, aivan kuin pakkasen mustentamat tomaatit olivat oikein maukkaita sellaisenaan!

Planty-puisto on hämmentävä. Toisaalta se rajaa vanhankaupungin ytimen omaksi kokonaisuudekseen, josta ei pääse pois (lue: eksymään) törmäämättä ensin Plantyn vihreään puskurivyöhykkeeseen sen ympärillä. Mutta puiston rinkelimäisessä muodossa on jotain, joka saa nopeasti menettämään suuntavaistonsa. Rinkelin pyöreä muoto tulee kuitenkin vaivihkaa, puisto kaartuilee melko maltillisesti ytimen ympäri. Vain sen eteläpäässä, Wawelin linnan kohdalla puistosta joutuu poistumaan, mikäli haluaa jatkaa sen toista laitaa pohjoiseen. Kun Plantyltä suuntaa ytimeen tulee vääjäämättä keskusaukiolle l. Rynekille. Kaikki tiet johtavat.

Stare Miasto w Krakowie on kuitenkin elävä kaupunginosa, Puolan toiseksi suurimman kaupungin oikea keskusta. Se ulottuu hieman yli varsinaisen ytimensä, tarjoaa naapuruston rauhaa, kuten meidän aukiollamme ja tietenkin myös sitä turistivirtojen kuhinaa lähes vuodenajasta riippumatta. Kirjakauppojen ja kahvila-baarien määrä on sekin hämmentävä. Onneksi puolan kielen taitoni ei ole niin hyvä, että joutuisin kirjakauppoja koluamaan urakalla. Eräässä ikkunassa vilahti Czesław Miłoszin signeeraamia teoksia... Nobelistit Miłosz ja Szymborska asuttivat muuten Krakovaa samaan aikaan.

Jos on iskenyt rahapula, mutta jano ja nälkä on suuri, niin nyt voin tämän illan kokemuksen perusteella suositella Smakołykia Straszewskiegolla eli juuri ko. Pikku-Rinkelillä, sen länsilaidalla, vastapäätä Jagellonican yliopiston Collegio Nowumia. Suuri annos paneerattua kalaa, tattarisuurimoita, punajuurilautanen (tai kaksi jotain muuta valinnaista lisuketta) ja iso olut 4,76 euroa. Nälkä lähti ja hyvin maistui. Kochanie valitti antia liian PRL-mäiseksi, mutta minä näin sen lähinnä puolalaisena kotiruokana.

Taidan käydä huomenna nauttimassa siellä lounaan läppärini kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti