torstai 7. marraskuuta 2013

Kraków! − ja Viinakortti-näytelmä

Varsova on Puolan aivot, Krakova sen sydän.

Syksy vaikuttaa olevan aina muutosten aikaa ja nyt käsillä on kaksi suurehkoa sellaista: Viinakortti-näytelmän ensi-ilta Valtimonteatterissa 19.11. ja muutto Krakovaan 22.11. Ensi-ilta onkin näemmä jo loppuunmyyty, mutta esityksiä on aina joulukuun 7. päivää saakka, joten ripi rapi teatteriin!

Pelkkä ajatus kirjan dramatisoinnista näyttämölle oli kerrassaan kutkuttavan jännittävä, hermostuttavakin. Enkä vielä tekstiä lukuunottamatta tiedä, mikä ensi-illassa odottaa. Olen antanut oman osani dramatisointiin, mutta en ole nähnyt minuuttiakaan sen harjoituksista tms. Facebookittomuuteni on suonut auvoisen uutispimennon tuotannon vaiheista, joten aika neitseellisellä periaatteella mennään. Taidan kuitenkin jännittää, ainakin unissani: lento on myöhässä, kiitoratana moottoritie, liikennemerkit lakoavat kuin vilja, lentohenkilökunta on huonovointista, yksi heistä heittää täyttämänsä oksennuspussin (lentokoneen) ikkunasta sillä seurauksella, että pussin sisältön leviää viuhkana matkustamoon, kapteeni tarjoaa vaihtoehtoista lentoa jonnekin rantalomakohteeseen... Do I need to say more?

Unissahan ei ole kysymys enteistä, vaan stressaavien asioiden purkuprosesseista. Eikö niin?

Kochanien työ vie meidät seuraavaksi Krakovaan. Toivoimme kovasti Helsinkiä, mutta następny przystanek Kraków. Tiesittekö, että hindujen luomisen ja tuhon jumala Shiva heitti yhden seitsemästä kivestään juuri Wawelin linnavuorelle, josta se säteilee henkistä ja hengellistä energiaansa ympäristöön? No, en minäkään tiennyt, mutta nyt tiedän. Wawelin linna on meidän takapihallamme eli czakram wawelski on meidän takapihallamme. Etupihalla on joki. Muut kivet ovat Jerusalemissa, Roomassa, Mekassa, Delfoissa, Delhissä ja Velehradissa.

Mielenkiintoinen kirjallinen ohjelma Widok Krakowa (englanninkielinen tekstitys) löytyy Youtubesta. Tiesittekö, että neljä jossain vaiheessa Krakovassa asunutta tai vaikuttanutta puolalaista kirjailijaa (Sienkiewicz, Reymont, Miłosz, Szymborska) on voittanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon? No, en minäkään tiennyt, mutta nyt tiedän. Siitä varmaan johtunee Krakovan nimeäminen yhdeksi Unescon kirjallisuuden kaupungeista (City of Literature Unesco). Toisaalta II maailmansodan jälkeinen Varsova oli raunioina, joten myös runoilijat ja kirjailijat pakkautuivat Krakovaan, vanhaan pääkaupunkiin.

Sitten lukijakysymys:

Mitä yhteistä on Krakovalla, Turulla ja Kiotolla? Mielessäni on nyt kolme asiaa, mutta kaksikin faktaa riittää... Ensimmäisenä ne tietävä tai arvannut saa kirjalahjana Viinakortti-pokkarin! Vastaukset/arvaukset kommentina, kiitos!



3 kommenttia:

  1. Iisipiisi kysymys. Krakova, Turku ja Kioto ovat kaikki vanhoja pääkaupunkeja.

    VastaaPoista
  2. Iisipiisi todellakin, mutta on pari muutakin asiaa, joista ainakin yksi aika ilmeinen. Joka tapauksessa Lauros, heitä postitusosoitteesi privaatisti sähköpostiin, niin ehdit saada jouluksi vielä kirjallisen paketin!

    VastaaPoista
  3. JOKI!!! (kävisikö myös sillat) :) Kioto on käymättä, Turussa synnyin ja Krakovassa olen viettänyt aikaa - rakastan sitä kaupunkia! <3

    VastaaPoista