perjantai 16. heinäkuuta 2010

Tähdet kertovat

Tätä vain pitää toistaa kerta toisensa jälkeen, jotta viesti menisi perille ja jotta käytetty termistö olisi kaikille osapuolille tuttu. Päivi Räsänen kuuluttaa sananvapauden perään tämänpäiväisessä blogikirjoituksessaan, joka on varustettu otsikolla Sananvapaus uhattuna, jolla hän viittaa Jyväskylän Setan uhkaukseen vetää viestintäpäällikkömme Asmo Maanselkä oikeuteen kolumnistaan. Räsänen kuvaa Setan aietta - josta yhdistys kuitenkin lopulta luopui - pöyristyttäväksi.

Suomenkin allekirjoittaman Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan mukaan:

Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisen siihen puuttumatta.

Oikeudet tuovat aina mukanaan myös velvollisuuksia ja vastuuta. Siksi jokaisen sananvapauteen vetoavan tulisi ymmärtää myös se, että mikäli sananvapautta käytetään loukkaamaan toista oikeushyvää, kuten oikeutta kunniaan tai yksityisyyteen taikka yhteiskuntarauhaa, rikoslainsäädännössä on punnittu, kumpi on tärkeämpi oikeushyvä. Sellaisia rangaistaviksi säädettyjä tekoja, joissa tekijä käyttää väärin sananvapauttaan, nimitetään sananvapausrikoksiksi. Suomen lainsäädännössä ja Euroopan unionissa muun muassa yhteiskuntarauhaa vaarantavat, kansanryhmää vastaan kiihottavat viestit taikka toisen kunniaa loukkaavat lausumat eivät kuulu sananvapauden piiriin.

Sananvapaudella on siis rajansa. Se ylitettiin Uuden Suomen blogistanissa tällä viikolla. Politiikan kokija Tuija Uusitalon kirjoitus otsikolla Presidentin ja kansan asenteet siivottiin nopeasti sivustolta. Kuten linkin takaa voi huomata, kirjoitus jatkaa omaa elämäänsä Tuija Uusitalon omilla verkkosivuilla Astro Uutisissa.

Maanselkä, jonka kirjoitusta Pride-paraati on myös provokaatio olen jo kommentoinut edellisessä blogikirjoituksessani otsikolla Jumal'auta, syyllistyy samaan sotaisaan kielenkäyttöön kuin Päivi Räsänen blogikirjoituksessaan 03.07.2010. Maanselän mukaan rauhallinen rinnakkaiselo on mahdollista saavuttaa vain siten että marginaali ei vaadi omia arvojaan koko yhteisön arvojen perustaksi. Maanselkä haluaa siis tuon pejoratiivisesti nimeämänsä 'marginaalin' - joka siis ei ole hakemassa erioikeuksia, vaan yhdenvertaisuutta, jota tässä taas korostettakoon - hiljaiseksi. Eli toisinsanoen, jos 'marginaali' ei ole hiljaa: täältä pesee. Vastuutonta kielenkäyttöä kaupunginvaltuutetulta (KD, Jyväskylä). Esimerkki ei ole ainoa Maanselän kirjoituksessa, joka tavalla tai toisella haluaa hiljentää kansanryhmän. Maanselkä on siis aivan samoilla sotaisilla linjoilla kuin Räsänen, jonka blogikirjoituksen sanastoon kuuluivat mm. avioliittosota ja taistelu. Vastuutonta sanankäyttöä häneltäkin.

Entäpä jos homot merkitään jonkinlaisin käsivarsimerkein, välttyisimme loukkaamasta heitä. Tällöin heterot voisivat valita oikean henkilön jonka kanssa he haluavat asioidessa yhteiskunnan tarjoamissa erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa.

Tämä ajatus ei ole Natsi-Saksasta 1930-luvulta, vaan Suomen tasavallasta vuodelta 2010.

Perustuslakiin tulisi kirjata pykälä, ettei missään yhteiskunnallisessa portaassa tulisi toimia henkilöitä joiden vakaumus on bi- tai homoseksualismi, sillä se on pienen kansan yhteiskunnan tuho.

Tämäkään ehdotus ei ole Natsi-Saksasta, vaan Suomesta vuodelta 2010.

Homoseksuaali on yhtä puolueellinen kuin mikä tahansa terroristiliike.

Emme taistelleet itsenäistä Suomen heteroiden vastaisille liikkeille.

Pippurisumute on aika vitsikäs valinta ja sitä paitisi (nämä ovat suoria, editoimattomia lainauksia: siksi kirjoitus- ja muut virheet) hyökkääjät puolustivat vain oikeuksiaan irstauilun leviämistä vastaan, joka sinällään on erittäin yhteiskuntavastuullista toimintaa.

Olemme edelleenkin Suomessa 2010. Kirjoittaja on siis astrologi Tuija Uusitalo, jonka maailmankuvassa syy ei löydykään sylttytehtaalta vaan Pluto-planeetalta. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä laki sanoo Tuija Uusitalon kirjoittelun ja sananvapausrikoksen välisestä suhteesta.

Päivi Räsäsen & Asmo Maanselän sekä Tuija Uusitalon kirjoituksissa on tietenkin selvä ero: aste-ero. Mutta toisaalta kirjoittajissakin on selvä ero: Räsänen & Maanselkä ovat poliitikkoja (toinen puolueensa puheenjohtaja ja toinen kaupunkinsa kaupunginvaltuutettu sekä sen lisäksi puolueensa viestintäpäällikkö), joita joku saattaa kuunnella ihan aikuisten oikeesti, siinä missä Tuija Uusitalo on astrologi.

Ja hyvät ihmiset, tietäkää jo nyt, että konkreettisuutta osoittava Saturnus on siirtymässä Vaa'an yhteistyötä ja diplomatiaa lisäävään merkkiin. --- Ehdotankin "vaakamaisesti" diplomaattista ratkaisua. Paljastetaan kaikki ja tehdään homoista - ja lesboista reilusti merkittyjä, kuten he sitä itsekin haluavat. Näin vältämme sekaannuksen ja suojelemme lapsia ja nuoria. Samalla takaamme heteroille koskemattomuuden ja ihmisoikeudet. Todellakin. Samoja heteroiden oikeuksia tuntui peräänkuuluttavan myös Maanselkä kirjoittelussaan.

Uusitalo muuten julkaisi jälkikäteen Oikaisun lapsuksiin, joka näyttää olevan ainoa jäljelle jätetty Uusitalon hengentuote Uudessa Suomessa.

Eniten minua ihmetyttää se, että nämä kirjoittajat pyrkivät selkeästi luomaan jonkinlaista rintamalinjaa heteroiden ja homojen välille. Sitä en pysty antamaan anteeksi edes astrologille, saati sitten poliitikoille. Millä oikeudella kolmikko puhuu suutaan suuremmasti? Valitettavaa tässä vain on se, että vuoden 2010 Suomesta löytyy heidän lisäkseen myös muita, joille kuva yhteiskunnastamme, maailmastamme ja elämästä yleensä on juuri noin populistisen mustavalkoinen. Siksi kuulutan yhteiskuntavastuullisuutta ja vaadin tuolta kolmikolta anteeksipyyntöä kaikilta demokratiaan ja yhdenvertaisuuteen uskovilta suomalaisilta, enemmistöltä, johon kuuluu niin homoja kuin heteroitakin.

P.S. Onnittelut muuten Argentiinalle järjen käytöstä. Argentiinan senaatti on nyt hyväksynyt lain, joka mahdollistaa kahden samaa sukupuolta olevien avioliiton.

P.P.S. Ei suomalainen yhteiskunta tarvitse käsivarsinauhoja, mutta foliohattujen käyttöönottoa voisimme varmaan harkita.

1 kommentti:

  1. Jos Räsänen kokee, että hänen sanomisiaan on vääristelty, niin eikö olisi jo korkea aika kertoa, mitä hän kirjoituksellaan tarkoitti?

    VastaaPoista