perjantai 9. heinäkuuta 2010

Jumal'auta!

... pääsi tahdosta riippumaton interjektio löytäessäni vahingossa lisää esimerkkejä kristillisdemokraattisen maailmankuvan tuotoksista. Tällä kertaa asialla oli Jyväskylä ja sen kaupunginvaltuutettu Asmo Maanselkä mielipidekirjoituksellaan Pride-paraati on myös provokaatio. En ole nyt aivan varma siitä, voiko otsikkoa kutsua interjektioksi (puolaksi wykrzyknik, mikä mielestäni metka sana!) eli ovatko kirosanat interjektioita, mutta tuollainen huudahdus tahtomattani pääsi.

Tahdosta riippumaton hermosto eli autonominen l. vegetatiivinen hermosto jaetaan sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon, jotka usein yhdessä säätelevät sisäelinten toimintaa. Parasympatikotonus on vahvasti esillä ihmisen ollessa levossa l. tilassa eat and rest, kun taas sympatikotonus esiintyy ihmisen ollessa valppaana l. tilassa fight or flight. En tiedä missä toonissa jyväskyläläisen kaupunginvaltuutetun ja Kristillisdemokraattisen puolueen viestintäpäällikön sisäelimistö oli - eat and rest vai fight or flight - hänen kirjoittaessaan purskahduksensa Keskisuomalaiseen, mutta sen sisällöstä päätellen voidaan olla melko varmoja siitä, että toiminta ei ollut vaatinut hänen hermostoltaan autonomisen hermoston vastuualuetta laajempaa osallistumista.

Olin ehtinyt jo edellisessä KD-kirjoituksessani (pitääkö tänne panna uusi blogitekstitunniste KD, vai riittääkö pelkkä Phóbos kattamaan nämäkin?) luvata pyhästi, että vehtaaminen KD:n kanssa päättyy tähän. Mutta minkäs voit, jos ko. puolueen jäsenet tarjoavat toinen toistaan herkullisempia jätöksiä meidän muiden ihasteltaviksi?

Katsotaanpa sitten, mitä Jyväskylän kaupunginvaltuutetun ja KD:n viestintäpäällikön hermosto oli mielipiteenä tuottanut.

Asmo Maanselän mukaan Pride-paraati (!) on myös provokaatio perinteisiä arvoja vastaan. Olisi mielenkiintoista kuulla Maanselän selvitys siitä, kuinka kauas Suomen ja sen väestön syväkerrostumiin meidän tulisi kaivautua, jotta löytäisimme sen, mihin hän viittaa perinteisillä arvoilla. Lisäksi, mihin perinteisistä arvoista yhtäkkiä katosivat todelliset eurooppalaiset ydinarvot kuten demokratia ja tasa-vertaisuus? Eivätkö ne olekaan Maanselän edustaman 'valtaväestön' arvoja?

Todelliseksi ymmärtämättömän ihmisen vähätteleväksi vihapuheeksi kirjoitus kääntyy sanoessaan, että jos vastaavasti homoseksuaalista elämäntapaa vastaan suunnattaisiin heteronormatiivinen karnevaali homoja halventavine iskulauseineen, niin tämän järjestäjät istuisivat kiven sisällä. Totta helvetissä istuisivat kiven sisällä! Todennäköisin tuomio tulisi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Siinä missä Pride vaatii samoja oikeuksia kaikille, niin KD:n viestintäpäällikkö Asmo Maanselän visioima heteronormatiivinen karnevaali tähtäisi noiden oikeuksien rajoittamiseen. Siinä on vissi ero, Asmo. Sitäpaitsi Asmo Maanselän käyttämä argumentointi 'heteropridestä' on luettavissa monistettuna useistakin verkkokeskusteluista. Tämä tuskin on uutinen hänelle itselleen. Viestintäpäällikön tehtävä nykyajan kentällä on haasteellinen. Niin moneen pitäisi ehtiä mukaan: facebookiin, twitteriin, verkkokeskusteluihin...

Maanselkä kirjoittaa myös: Kysymyksen ytimessä on valtaväestön kokemus siitä, sopeutuuko vähemmistö yhteiskunnan arvoihin tai niiden kunnioittamiseen. Hyvä kysymys, paitsi että Maanselkä erehtyy omahyväiseen harhaan kuvitellessaan oman itsensä, oman puolueensa (ja oman uskontonsa) edustavan sitä 'valtaväestöä'. Kun Aamulehden lukijoilta kysyttiin heidän kantaansa homoliittojen (kirkolliseen) siunaamiseen, niin 60% oli siunaamisen kannalla. Ei taida Maanselän 'valtaväestö' lukea ainakaan Aamulehteä.

Missäköhän se valtaväestö sitten oikein luuraa? Onko sitä muualla kuin Maanselän tyyppisten ihmisten kosteissa päiväunissa? Sisältääkö tuo päiväuni myös sen väestönosan, joka tekee savupommi- ja kyynelkaasuhyökkäyksen rauhanomaista kulkuetta vastaan tai joka käy rikkomassa sosiaalipalvelu-, koulutus- ja tiedostustoimintaa sekä yhteiskunnallista vaikuttamista ja yhteistyötä eri viranomaistahojen kanssa harjoittavan yhdistyksen ikkunat ja töhrimässä sen ovet natsisymbolein?

Mitä ihmettä sitten on suomalainen valtakulttuuri? Onko se jonkinlaista voimakulttuuria, jossa mennään suuremman ja vahvemman ehdoilla? Missä lintukodossa (tai pullossa) tämä alle kolmekymppinen viestintäpäällikkö on elänyt, jos hän vielä haikailee yhtenäiskulttuurin perään - sillä vain noin minä tuon 'suomalaisen valtakulttuurin' pystyin tulkitsemaan. Maailma muuttuu, Eskoseni.

Onnea siis 26.08.2009 luodusta viestintäpäällikön tehtävästä, KD. Viestintä on tärkeä juttu. Asmo Maanselkä on siis toiminut puolueensa viestintäpäällikkönä pian vuoden. Minä etsisin hänelle jo seuraajaa, pätevää seuraajaa.

P.S. Millä oikeudella kaupunginvaltuutettu käyttää minun lapsuuteni suvivirttä omien poliittisten tarkoitusperiensä pyhittämiseksi? Häpeä, Asmo, häpeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti