keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

O tempora, o mores!


Ulkoministeri Alexander 'Alex' Stubb (s. 1968) toimii Helsingin Pride-viikon suojelijana ja tässä ominaisuudessa vaati tapahtumaviikon avajaisissa täyttä adoptio-oikeutta homopareille. Vuonna 2008 tekstiviestejä puutarhuri* Johanna 'Tuksu' Tukiaiselle tehtaillut Ilkka 'Ike' Kanerva (s. 1948) joutui jättämään ulkoministerin tehtävät, mutta eipä se meidän Iken tahtia ole haitannut. Mitäpä mies vieteilleen mahtaa.

Törkyvaari vaihtui siis Gay Rights Advocateen. Mielenkiintoista tässä vaihdoksessa on myös edeltäjän ja seuraajan syntymävuodet. Ike on syntynyt vuonna 1948 ja Alex vuonna 1968. Ulkoministerin iästä leikattiin kaksi vuosikymmentä keväällä kaksi vuotta sitten. Kaksikymmentä vuotta ei kuulosta pitkältä ajanjaksolta, mutta Suomi vuonna 1948 ja Suomi vuonna 1968 olivat hyvinkin erilaisia yhteiskuntia. Entä sitten Suomi vuonna 1980 ja vuonna 2000? Ike oli 32-vuotias vuonna 1980 ja Alex täytti uuden vuosituhannen ensimmäisenä syntymäpäivänään samaiset 32-vuotta.

Vuonna 2000 thirty-something Alex oli mukana Suomen hallituksen delegaatiossa neuvottelemassa Nizzan sopimuksesta ja toimi professorina College of Europessa. Vuonna 1980 dööti-samting Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajanakin toiminut Ike - joka oli valittu 27-vuotiaana Kansallisen kokoomuksen kansanedustajaksi vuonna 1975 - toimi siis... kansanedustajana.

1970-luku oli Iken nuoruutta. Satunnaisia poimintoja ko. vuosikymmeneltä: suomettuminen, taistolaisuus, Saab 96, Uri Geller, taskulaskimet ja c-kasetit.

1990-luku oli Alexin nuoruutta. Satunnaisia poimintoja ko. vuosikymmeneltä: Neuvostoliitto - ja Suomen idänkauppa - romahtaa, talouden Kiina-ilmiö, Cern kehittää World Wide Webin, Southpark ja poikabändit.

TABAC Originalin tilalle tuli ck one (tietämättömille tiedoksi: ck one on Calvin Kleinin vuonna 1994 lanseeraama tuoksu kaikille sukupuolille), ja maailmasta on tullut parempi paikka meille kaikille, myös eksoottisille tanssijoille.

Erehdyin taas. Itsesuojeluvaisto ei toiminut. Olen tyhmä. Ihan mitä vain, mutta en, en tälläkään kertaa suosittele 'keskusteluita' @ hs.fi yhdellekään ajattelevalle yksilölle. Ei siis mitään uutta verkkotaivaan alla. Samat - kenties samojen henkilöiden - kirjoittamat kommentit röyhtäyvät samoista sankoista pohjamudista kuin aina ennenkin. Hae keskusteluista 'homo' ja tuutti on täynnä sitä itseään. Argumentaation pehmeydestä ei voi edes syyttää helteentapaista säätilaa, koska skeidaa roiskii näyttöpäätteelle kesät talvet. Skeida tarkoittaa yleiskielellä paskaa, tämä tiedoksi tietämättömille.

Samaa roiskahti tällekin palstalle jokin aika sitten. Pitihän se siivota pois. Silläkin uhalla, että joku pitäisi sitä sanansa tai mielipiteensä vapauden rajoittamisena. Minulle kommentin poistossa oli kysymys hygieniasta, puhtaasti hygieniasta. Sanan- ja mielipiteenvapauden varjolla tuotettua ***** ei tarvitse omalla nurmikollaan sietää. Senkin takia tähän pari kiteytystä, jotka voisivat antaa lievitystä melko monen keskustelupalstoilla tempoilevan ahdistukseen:

Kaikki ihmiset ovat tasavertaisia arvoltaan ja oikeuksiltaan. Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys. Jokaisella on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämäänsä kohdistuvaa kunnioitusta. Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen, mutta koska näiden vapauksien käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta, voidaan niitä rajoittaa muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi.

Kaikki tuo on (editoiden) lainattu Suomenkin allekirjoittamista valtiosopimuksista, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, pl. Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, joka omaa tuotantoa.

Alex käsittelee blogissaan ulkoministerin työn osa-alueita ja nostaa erikseen kolme kovaa I:tä eli ihmisoikeudet, ilmastopolitiikan ja Itämeren. Osiossa ihmisoikeudet Alex kirjoittaa myös seksuaalivähemmistöjen tilanteesta, mistä blogissa seuraavaa:

Otetaan esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen tilanne. Periaatteessa ja paperilla asiat ovat monessa (EU-)maassa kunnossa, mutta arkipäivän todellisuus todistaa toisin. --- Viimeaikoina etenkin uusissa jäsenmaissa ryöpsähdelleet purkaukset seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ihmisoikeusloukkaukset, väkivaltaisuudet, kokoontumisvapauden ja marssien epäämiset...

En pysty edes kuvittelemaan tilannetta, jossa Alexin edeltäjä olisi oma-aloitteisesti nostanut esiin kysymystä seksuaalivähemmistöjen tilanteesta blogissaan - tai tekstiviesteissään - tai missään muussakaan mediassa, saati sitten avaamaan Helsingin Pride-viikon.

Aika parantaa haavat - ja paljon muutakin!

P.S. Kotipiha on hoidettava kuntoon, sanoo Alex blogissaan. Muistakaa pitää myös puutarhanne* kunnossa, varsinkin näin kesällä!

1 kommentti:

  1. Täällä LA:ssa kanat nokkivat puskat mataliksi, joten puutarha pysyy kunnossa. Terveiset ruusuvillasta, ihana!

    VastaaPoista