maanantai 19. huhtikuuta 2010

Brokeback Mountain

Viinakortin käsikirjoitus (vaikkakin silloin vielä eri työnimellä) sai hahmon vuoden 2005 kevään ja kesän aikana. Olin päivännyt erään toisen käsikirjoitukseni saatekirjeen päivämäärällä 05.05.05 ja lähestynyt toiveikkaana muutamaakin kustantajaa. Tuon käsikirjoituksen suhteen en ole saanut parilta kustantajalta vieläkään vastausta, mutta hyvä niin. Ehkä palaan 'ykköseni' maailmaan joskus, ehkä en. Keväällä vapautui kuitenkin paljon kirjoittamisen energiaa, joten Viinakortin maailma tarinoineen ja henkilöhahmoineen muotoutui hyvin nopeasti.

Ajatus hallussani olevan viinakorttiin liittyvän 'jutun' kirjoittamisesta oli herännyt jo vuonna 2001 Tokiossa. Olin esitellyt aitoa viinakorttia tulevalle puolisolleni. Viinakortin sisällä oleva valokuva oli ollut minulle sekin tuttu jo vuosien ajan, mutta vasta tuossa tilanteessa ymmärsin sen arvon ja lähdin selvittämään sen taustoja. Valitettavan huonolla menestyksellä voitaisiin sanoa. Onneksi huonolla menestyksellä voitaisiin myös sanoa. Itse kallistun tuohon jälkimmäiseen, koska kaikki yritykseni rekonstruoida jo kauan sitten kuolleen ihmisen elämää edes jollain tavalla törmäsivät vaikenemisen - ja unohtamisen, niin tahallisen kuin tahattomankin - muuriin. Se toisaalta pakotti, mutta myös vapautti minut kirjoittamaan faktan sijaan fiktiota, kaunokirjallisuutta.

Syksyllä 2005 hain Oriveden opiston järjestämään Kohti mestaruutta -monimuotokoulutukseen ja pääsin työstämään 12 muun kanssa käsikirjoituksiamme työpajaan, joka kestäisi alkukeväästä 2006 kevääseen 2007. Syksyn hakuun laitoin Viinakortin silloisen, jo käsikirjoitusmuodossa olleen version. Työpaja antoi sitten oivat työkalut oman tekstin työstämiseen ,ja keväällä 2010 meistä kurssille osallistuneista jo 46% on ylittänyt julkaisukynnyksen.

Ang Lee ohjasi elokuvansa Brokeback Mountain kesällä 2004. Elokuvaa esitettiin ensin viidessä teatterissa - New Yorkissa, Los Angelesissa ja San Fransiscossa - 9. joulukuuta, 2005 lähtien. Elokuvan tuotto ensimmäisen viikonlopun jälkeen oli vaatimattomat 547.425 USD - elokuvan tuotantokulut olivat olleet 14 M USD. 133 esityspäivän jälkeen se olikin sitten tuottanut jo 178 M USD. Ansaitusti tulivat myös elokuvan saamat Oscarit. Hieno teos. Se oli minun pakko myöntää nähdessäni elokuvan Suomessa ensimmäistä kertaa elokuvan ensi-illassa 27. tammikuuta, 2006. Tarkennettakoon, että en ollut mukana BBM:n kuvauksissa Kanadassa, valitettavasti. Annie Proulxin novellin luin vasta elokuvan jälkeen. FYI.

Viinakortti syntyi ennen Brokeback Mountainia. Tästä lähdemme. Jos haluaa vertailla kahta (tai siis kolmea) eri teosta keskenään järjestys on: 1. Viinakortti 2. Brokeback Mountain (elokuva) 3. Brokeback Mountain (novelli). Ratkaisevaa tässä sinänsä yhdentekevässä järjestyskysymyksessä on Viinakortti-kirjan kirjoittajan oma historia kirjansa ja sen kirjoittamisprosessin kanssa verrattuna tässä tapauksessa elokuvaan ja novelliin Brokeback Mountain.

Mutta ennen kuin filmiyhtiön lakimiehet (tai Annie Proulxin kustantaja) Yhdysvalloissa huolestuvat, voin ilmoittaa, että en näe Brokeback Mountain -elokuvan (tai -novellin) olevan millään muotoa velkaa teokselleni Viinakortti, enkä täten tule nostamaan kannetta filmiyhtiötä (tai kustantamoa) vastaan. Nukkukaa rauhassa. Rest in Peace.

Näin yksinkertaista se on.


2 kommenttia:

  1. Ha haa! Jäi eilen pienessä, mutta nopeasti hälvenneessä tuohtumuksen tilassa pois kirjoituksen tärkein pointti. Tulkoon se sitten tässä jälkijunassa.

    Kun kuulin Brokeback Mountainin olevan tekeillä ja samalla tietoa elokuvan tematiikasta, huolestuin hetkiseksi. Mutta nopeasti ymmärsin, ettei minulla ja teoksellani ollut huolta, tai että huoli olisi yhtä suuri kuin verrattaessa mihin tahansa rakkaustarinaan / kertomukseen sodista (joita on monenlaisia) / sukupolvitarinaan / kasvutarinaan / kirjaan puutarhanhoidosta... Kummittelee tarinan taustalla lukijalle sitten Romeo ja Julia - tai Jack ja Ennis - sillä ei ole mitään merkitystä.

    Itse näen Viinakortin suurimpana teemana rehellisyyden kaksoiskäskyn. Se kuuluu:

    Meidän tulisi olla itsellemme rehellisiä.
    Muiden tulisi tuota rehellisyyttä kunnioittaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjasta, oli positiivinen yllätys, ei varsinainen sota- eikä viinakirja, vaan hyvin kipeää rakkaus- ja kasvutematiikkaa. Ihailtavan napakkaa lausettakin vielä!

    VastaaPoista