maanantai 19. lokakuuta 2009

Natural Born Comedian

Aamun lehti kertoo paljastavalla tavalla espoolaisten tyyli- ja huumorintajusta. Nimettömän diakonin tunnustukset osa 1: Espoo kehotti ohjaamaan asunnottoman muuttamaan Helsinkiin. Tässä tarkemmat ohjeet: a) siirrytään Espoosta Helsinkiin, b) avataan poste restante -osoite, c) käydään Albertinkadun maistraatissa kirjautumassa helsinkiläiseksi ja d) siirrytään Kallion toiselle linjalle, jonka Helsingin asunnottomien sosiaalipalveluista kyllä järjestyy paikka tilapäismajoitukseen.

Kerrassaan loistavaa! Pois silmistä, pois mielestä ja tietenkin pois menoeränä Espoon kaupungin kituliaasta budjetista. Tyylitajusta se kertoo tietenkin siinä mielessä, että tuossa yllä on kuvattu kätevä tapa päästä eroon Espoota rumentavista asunnottomista. Huumorintajusta tuo kertoisi, jos asunnottomien siirtäminen Helsinkiin ei olisi totta. Mutta kun se on.

Ilmiö eli asunnottomien siirtyminen/siirtäminen vaikuttaa olevan maan tapa, ei siis pelkästään Espoosta Helsinkiin kohdistuvaa muuttoliikettä. Pum, pum! Taas saatiin ammuttua yksi pummi alas ja piäkaupunkiin. Muuta siis ei tarvita kuin tuo kirjautuminen helsinkiläiseksi Albertinkadulla. Ja tietenkin vakava sosiaalinen ongelma: asunnottomuus.

Suomessa on noin 8 000 asunnotonta, joista Helsingissä aamun artikkelin mukaan 3 150. Espoossa on tuon samaisen artikkelin mukaan 490 asunnotonta. Helsingin asukasluku syyskuussa 2009 oli 582 169 ja Espoon samassa kuussa 243 900. Koko maan väkiluku oli viime kuussa 5 346 821 (katsokaa tiedoston alaosasta yhteenlaskettu väkiluku). Näiden lukujen kanssa pelaaminen ei vaadi korkeampaa matematiikkaa: totuus paljastuu jo silmäillessä.

Ongelmaa ei siis espoolaislogiikan mukaan ole, jos sille ei ole ratkaisua.

Menipä tämä ihmettelyksi... Vakaa aikomukseni oli kirjoittaa kadun toisella puolella olevan leipäkaupan luonnonlahjakkuudesta komedian saralla. Pelkästään sen takia siellä kannattaa käydä ostamassa aamun ja päivän leivät ja paakkelsit. Kesäaamuisin pyjamassa tietenkin. Leipäkaupan myyjätär valkoisessa takissaan puhuu äidinkielenään venäjää.

Eräänä kesäisenä maanantaiaamuna erehdyin toivottamaan hyvää viikonjatkoa. Vastaukseksi sain kivahduksen: "Viikonloppu meni jo!" Tämä selvä.

Tänään eli harvinaisen pimeänä ja hyisenä maanantaiaamuna (todellisuus, jonka 3150 helsinkiläistä kohtaa ilman 'asumisen' tarjoamaa lämpöä...) erehdyin kysymään tuoremehua:

- Tuore?! Mehua? tulee nopea ja kipakka sekä hyvin ihmettelevä kysymys.
- Niin sellaista litran pakkausta esimerkiksi appelsiinimehua, yritän selvittää asiaa.
- Jos minä puristaisin Teille tässä tiskillä mehua suoraan appelsiinista, niin se olisi tuoretta! Me emme myy tuoremehua, kuului tyhjentävä vastaus.

Niinhän se on. Asiat ovat kuten sanotaan. Tuoremehu on tuoremehua, vaikka siitä olisi tuoreus kaukana, eikä ongelma ole ongelma, jos se siirretään Helsinkiin.

Sami

P.S. Jännä juttu muuten: asukaslukuun lasketaan myös asunnottomat, vaikka he eivät asu missään. Mielestäni asumiseen tarvitaan asunto.

P.P.S. Natural Born Comedian viittaa tietenkin leipäkaupan myyjään. Tämä kaikella leipäisellä lämmöllä tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti