keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Sorry Mr. B

I'll skip your books and move on!

Pelottava uhkaus kerrassaan! Saa varmasti useamman kirjailijan - tai kustantajan - pohtimaan syntyjä syviä ja harkitsemaan alan - tai kirjailijan - vaihtoa tai yleensäkin ryhdistäytymään.

Mikä saa kirjailijaa fanittaneessa lukijassa aikaan noinkin ehdottoman reaktion?

Törmäsin artikkeliin Hulkko & Heiskanen blogissa. Kirjoituksessa kysyttiin suhtautumista / kokemusta e-kirjoista. Keskustelunaloituksessa oli linkki Steal This Book (for 9.99) - artikkeliin New York Timesin sivuilla. Artikkeli kirjoittaa e-kirjojen hinnoittelusta.

Artikkelin siteeraama lukija oli suivaantunut siitä, että David Baldacci kustantamoineen oli rohjennut hinnoitella uuden Kindle-laitteella luettavan e-kirjansa niinkin korkealle kuin 15 dollariin. Amazonin e-kirjamyymälä kun on hinnoitellut e-kirjansa yleensä psykologisesti puhuttelevalle alle kymmenen taalan tasolle. "Sorry Mr B - price comes down or you lose a lot of readers. I'll skip your books and move on!" Boikotti!

Näinkö tosiaan on? Onko kirjallisuudesta tullut kuin ketjumyymälän leipää? Koska tämä on halvempaa, otan tätä... Mistä me oikein lukukokemuksessa maksamme ja kenelle? Onko tuolle uhkauksen heittäneelle lukijalle käynyt kuin monelle rakkaudessa? Ensin kaikki oli vain niin ihanaa, helppoa ja turvallista. Sitten siitä tuli vain helppoa ja turvallista - enkä todellakaan maksa siitä enempää kuin 9.99! Rakastiko tuo nimettömäksi jäänyt lukija todellakin Mr. B:n kirjoja?

Varmasti osa tuosta tuohtumukseesta johtuu itse Kindle-laitteesta. Sen perusversion hinta on tällä hetkellä 359 USD ja uuden Kindle DX:n 489 USD, jonka hinnalla saisi siis lähes parikymmentä kovakantista opusta kirjahyllyyn. Kovakantisen kirjan keskihinta Yhdysvalloissa on siis n. 26 UDS. Huhutaan kuitenkin, että Amazon maksaisi edelleen kustantajille kirjan e-julkaisusta saman kuin kovakantisesta kirjasta lisätäkseen Kindlen myyntiä.

Miksi ostan lähileipomon kalliimpaa leipää vaikka 'samaa tavaraa' tai ainakin paremmin säilyvää saisi valintamyymälästä huomattavasti paljon edullisemmin? Ehkä leivän maku ja suutuntuma ovat sittenkin tärkeitä tekijöitä, kun valitsen mitä juustoni alle laitan. Säilyvyyden suhteen vertaus kirjoihin tietenkin vähän ontuu: ne kirjat jotka kirjahyllyyni - enkä siis lukulaitteeseeni, jota minulla ei muutenkaan ole - olen hankkinut ovat säilyneet hyvin. Palaan niihin uudestaan aina silloin tällöin ja huomaan lukevani niitä kuin uusi ihminen, koska olen kuin uusi ihminen: elämänkokemusten ja ymmärryksen lisääntyessä pystyvät nuo hienot kirjat vastaamaan tarpeisiini yhtä hyvin nyt kuin vuosia sitten - joskus jopa paremmin.

Well, perhaps it's just the time to move on.

Totta, kun vanha ja tuttu käy vanhaksi ja tutuksi eli tylsäksi, eikö meille kummallekin olisi parempi siirtyä elämämme seuraavaan vaiheeseen ja katsoa mitä muualla olisi tarjolla? Näinhän tämä yleensä on: seuraavaa peliin vain. Minä kieltäydyn tuollaisesta ajattelusta ja siksi harvoin käteeni edes osuu kertakäyttökirjallisuutta, joka yhdellä lukukerralla tyhjennyttyään kelpaa vain saunan sytykkeeksi - vaikka tämänhän oma yleinen, kaikkia kirjoja ja kirjoittajia kohtaan tuntemani kunnioitus tietenkin estäisi.

Itselläni ei lukijana ole kantaa e-kirjoihin ja Kindleihin. Käytännön kokemusta kun ei ole. Olen vain ollut tähän mennessä tyytyväinen käyttöjärjestelmään nimeltään kirja sekä yleensä siihen hintaan, jonka olen hyvästä kirjasta saanut maksaa. Maksaisin ehkä enemmänkin, jos tietäisin sen nostavan kirjailijan omaa palkkiota arvokkaasta työstään.

Entä jos tämä on vain alkua e-kirjan esiinmarssille? Miten se muuttaa kirjan kustannusrakennetta ja markkinointia? Miten se mahdollisesti muuttaa kirjailijan tulotasoa varsinkin pienten kirjallisten markkinoiden Suomessa, jossa suomenkielisen kirjallisuuden olemassaolo vaikuttaa olevan apurahajärjestelmän varassa?

4 kommenttia:

  1. Kiitos, Johanna, kommentistasi ja tietenkin myös tuosta linkistä NWT:n sivuille.

    Onko kysymys vain konkretiasta? Moni musiikkia laittomasti ja ilmaiseksi netistä lataava ihminen tuskin tekisi saman konkreettisten CD-levyjen kohdalla eli marssisi kauppaan ja poimisi sieltä mieluista musiikkiaan ja lähtisi maksamatta Ehkä Kindlen käyttäjät suhtautuvat kirjallisuuteen samalla tavalla: koska se ei ole kirjoissa ja kansissa, koska sitä ei ole ihan 'oikeesti' olemassa niin miksi siitä pitäisi maksaa enempää kuin 9.99 per tiedosto? Niin pelottava kuin tämä mielikuva onkin, puolustaa se jollain kummallisella tavalla painetun kirjan olemassaolon oikeutusta.

    Kiitos myös linkistä tuohon toiseen Motoko Richin kirjoittamaan artikkeliin, joka käsitteli kirjallisuuspiratismia verkossa. Näinhän se on: kun tuote eli tässä tapauksessa kirja saatetaan digitaaliseen muotoon niin loppu - eli kopiointi ja laiton levitys - onkin lasten leikkiä.

    Artikkelissa siteerattiin viimeiseksi Cory Doctorow -nimistä kirjailijaa, jonka asenne saattaa kaikessa pragmaattisuudessaan olla aika lähellä oikeaa:

    "I really feel like my problem isn't piracy"... "It's obscurity."

    VastaaPoista
  2. Puhdas arvaus: eivätköhän e-kirjat vielä tovin tule vasta paperikirjan perässä. (Muuten: jo se, että koen tarvetta kirjoittaa "paperikirja" kertoo siitä, että jokin on liikahtanut.) On siis perinteinen kirja ja e-kirja sen uutena jakelumuotona. Uudessa tilanteessa olemme varsinaisesti vasta silloin, kun e-kirja ilmestyy ennen perinteistä kirjaa ja ehkä jopa ainoana muotona. Tuolloin alkaisi kirjaa vähäisempi hinta puraista toden teolla.

    Tilanne on itse asiassa hiukan paralleeli pokkarin kanssa. Sen hinta on matalampi JA kirjoittajan saama prosenttiosuus, se myös on matalampi. Mitään logiikkaahan tuossa ei ole, päinvastoin.

    Mutta onnea uudesta blogista!

    VastaaPoista
  3. "Kiitos, erinomaisesta kirjoituksesta. Minuakin tuo ajatus hyvästeistä hinnan takia järkytti. Jos haluan lukea kirjan, luen sen. Jos en voi tai halua ostaa sitä, lainaan ystäviltäni tai kirjastosta. Tuntuu todella oudolta, että jättäisin kirjan lukematta jonkinlaisena protestina. Minähän siinä häviän, jään paljon rahaa merkittävämpää elämystä vaille. Jokin logiikassa ei aukea."

    Tässä Johannan kommentti, johon tuossa omassa kommentissani viittaan. Pahoittelen sekavuutta...

    VastaaPoista
  4. Marjo, huomasit varmaan, että Hesarissa oli tänään juttu Kindlestä ja sanomalehdistä. Siinä kirjattiin myös näkemys, että laitteiden halventuessa sanomalehdet itse lähtevät jakamaan niitä ilmaiseksi tilaajilleen lehtienkin siirtyessä pelkästään verkkoon ja lukulaitteisiin.

    Siellä oli myös erittäin huolestuttava tieto siitä, että 34% 16-24 -vuotiaista yhdysvaltalaisista ovat uutisten tavoittamattomissa. Korjatkaa muuten, jos tuo ikähaarukka on väärin. Hesarin paperiversio (!) on jo paperinkeräyksessä, eikä tuota artikkelia ainakaan vielä löytynyt verkkoversiosta.

    VastaaPoista