torstai 19. elokuuta 2010

Maailman paras kakkonen

Perjantaina 30.07.2010 oli Aamulehden Valossa juttukooste Uusi Maamme Kirja, johon joukolta esikoiskirjailijoita (lue: Pentinkulman esikoiskirjailijaseminaariin osallistuvat) oli pyydetty 1000-1500 merkin pituinen teksti aiheesta millainen Suomi on nyt, vuonna 2010. Minulle Suomi vuonna 2010 on hokemien maa:

Hoemme mantran lailla Suomen sijoituksia kansainvälisissä vertailuissa, lusikoimme silmät kyynelissä maailman puhtainta ruokaa ja kiitämme nöyrinä lottovoitosta, joka meille syntymämme hetkellä suotiin.

Olin vielä tuossa vaiheessa täysin tietämätön siitä, että pian joutuisivat kaikki kansainväliset mittarit romukoppaan, koska pian... Suomi... julistettaisiin... maailman... Parhaaksi Maaksi! Ei siis enempää eikä vähempää. Hetken ihmettelin sitä, että rankkauksen oli suorittanut laatulehdeksi laskemani Newsweek, joka kuulemani mukaan myytiin hetkessä loppuun ainakin Akateemisen lehtiosastolta. Pieni 30 lehden lisäerä on rantautumassa pian Helsinkiin. Nopeimmat lukevat hitaat. Vanhana propagandistina läikähti minullakin.

Sitten epäilyksen pilvet nousivat taivaanrannalle ja niitä nostattamassa oli Ilta=Sanomat: Newsweek-vertailussa muhii jättimoka! Suomi ei ehkä sittenkään olisi maailman paras maa. Sveitsi saattaisi olla parempi! Sveitsi?!

Nyt paperi esiin ja kirjaamaan viisi asiaa, jotka tulevat ensimmäiseksi mieleen maasta Sveitsi.

Vuoret. Pankit. Käkikellot. Suklaa. Fondue.

Miten ihmeessä tuhansien järvien ja metsien, insinöörivetoisten elinkeinojen, Nokian kännyköiden, mämmin ja kalakukon maa voisi hävitä tuollaiselle maalle ja vielä kansainvälisessä (lue: ehdottoman luotettavassa) vertailussa?

Olin ehtinyt tuskailla asiaa jo tovin, kun vapauttava ajatus hiipi mieleeni. Entä jos kysymyksessä ei ollutkaan maailman parhaan, vaan maailman tylsimmän maan ranking-listaus?

Hesarikin kantoi kortensa kekoon viikon aikana. Sivulle oli saatu mahdutettua myös suomalaisnäkemys Sveitsistä. Expat nosti yhdeksi Sveitsin valteista 'hyvät ulkoilumahdollisuudet'.

Nyt olin asiasta varma. Newsweek oli kuin olikin listannut maailman tylsimmät maat. Koodi: hyvät+ulkoilumahdollisuudet. Hyviin ulkoilumahdollisuuksiin vedotaan aina silloin, kun asuinpaikasta / -paikkakunnasta ei juuri muuta mainittavaa tai mielenkiintoista löydy. Kantakaupunkilaisena huomaan esittäväni samaa argumenttia konsensuksen nimissä: pääsen viidessä minuutissa pyörällä Keskuspuistoon ja samassa ajassa jalan Hietsuun, meren äärelle.

Läheltä piti, mutta ei uponnut, joten voimme taas ja toivottavasti palata asiakysymyksiin tulevissa eduskuntavaaleissa hokemien sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti