maanantai 6. heinäkuuta 2009

Egyptin mummo

Klikkaillessani aamun lehtiä netissä, huomio kiinnittyi kahteen otsikkoon, joista toinen Uuden Suomen sivustolla Kirkko puuttuu ulkomaalaislain "mummo-ongelmaan" ja toinen Hesarin verkkosivuilla Jokelalaisten ja kauhajokisten mielestä internet on suurin syy koulusurmiin. Kummassakin kysymys on inhimillisestä kärsimyksestä. Edellisessä maahanmuuttovirasto hylkäsi egyptiläisen isoäidin oleskelulupa-anomuksen ja jälkimmäisessä jokelalaiset ja kauhajokiset ovat sitä mieltä, että koulusurmat johtuvat ensisijaisesti internetin käytön lisääntymisestä.

Puuttumatta muuten maahanmuuttoviranomaisten päätöksiin tai internetin haitallisuuteen, voin vain ihmetellä niin kirkon tapaa käyttää ko. "mummo-ongelmaa" huomion siirtämiseen pois toisista todellisista ja varsin vaikeista kysymyksistä ja jokelalais-kauhajokisten tapaa käsitellä koko yhteisöä koskettanutta murhenäytelmää.

Arvoisat arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo, eikö kirkon olisi aika pestä oma likapyykkinsä rehellisesti ja avoimesti? Eikö kirkon tulisi viimein tarkentaa oma käsityksensä mitä tulee perheisiin yleensä? Eikö Teidän olisi aika pohtia kohtuuttomuutta, johon oma ahdas tulkintanne perhesuhteista johtaa?

Jos hommat omassa maassa kusevat pahasti, niin kätevin tapa saada kansa takaisin puhaltamaan yhteen hiileen - eli lopettamaan ainaisen purnaamisensa - on aloittaa sota ulkopuolista vastaan. Tätä on opetettu valtiomiestaitojen ensimmäisellä oppitunnilla jo tuhansien vuosien ajan. Sama koskee kirkkoa ja sen hiipuvaa jäsenistöä. Taistelu ulkopuolista vastaan antaa oivan mahdollisuuden niin siirtää huomiota pois oman piirin ratkaisemattomista, kiusallisista ja vaikeista kysymyksistä sekä samalla sopivasti kiillottaa omaa kilpeään tai kunniansa kruunua. Hyvä veto, arvon arkkipiispat ja samalla onnittelut: olette syvällä politiikan suossa.

Pois kylmästä ja laskelmoivasta politiikasta takaisin inhimillisyyteen ja kärsimykseen. Jokelalaiset ja kauhajokiset kokevat internetin käytön lisääntymisen ensisijaiseksi syyksi koulusurmiin. Seuraavaksi suurimpina syinä nähdään terveyspalveluiden karsiminen ja perinteisen yhteisöllisyyden heikentyminen. Varmasti nämä kaikki ovat osa kokonaisuutta. Mutta yllättävää on, että Suomen kansallista väkivallan perinnettä ei koeta syyksi. Tilastokeskuksen mielenkiintoisen artikkelin mukaan Suomi on miehelle Länsi-Euroopan turvattomin paikka. Vaikka artikkelin tiedot pohjautuvat noin 10 v. vanhoihin tilastoihin, niin kertovat ne kuitenkin jotain myös nyky-Suomen väkivaltaisuudesta ja asenteista väkivaltaa kohtaan. Minkälaisia nuoria miehiä kasvaa tällaisessa yhteiskunnassa?

Mutta ei: suuri paha on internet. Tiedot käyvät ilmi Turun yliopiston Arkielämä ja epävarmuus - seurantatutkimuksesta. Tutkimusta varten tehtiin kattava kysely 18-74 -vuotiaille jokelalaisille ja kauhajokisille noin puoli vuotta kunkin kouluammuskelun jälkeen. Internet pornosivuineen, nettihuijauksineen, juutuubeineen, toisine maailmoineen ja peleineen on globaalisuudessaan niin epäilyttävä tekijä, että sen on oltava syy moneen ennalta-aavistamattomaan pahaan. Onhan se perinteisen yhteisöllisyyden - lue: koti, kirkko ja isänmaa - todellinen ja mahtava vihollinen. Sehän tarjoaa vaihtoehtoja!

Toivon hartaasti - anteeksi sananvalinta, jota ei ole tarkoitettu millään muotoa provokatiiviseksi - että henkilö nimeltään Eveline Fadayel saa perhesiteistä johtuen oleskeluluvan Suomeen. Huomatkaa muuten, että kysymys ei ole turvapaikanhakijasta. Toivon myös, että Jokelan ja Kauhajoen hirvittävät tapahtumat eivät enää toistu. Mutta internetin nimeäminen suurimmaksi syyksi kuulostaa - pahoittelen jälleen sananvalintaani - itsepetokselta.

Lopuksi vielä internetin avulla copypeistattu lainaus arvon arkkipiispoille:

ὑποκριτά ἔκβαλε πρῶτον ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σοῦ τὴν δοκόν, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου.

Kreikkaa en juurikaan osaa, mutta tuosta ylläolevasta tunnistan ainakin yhden sanan: ipokrita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti