sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Dimashq V - summa summarum

Vielä viimeinen kirjoitus ennen lähtöä. Jos lento nousee Damaskoksen kansainväliseltä lentokentältä klo 03:50, ei ole oikein järkeä nukkua, saati sitten ryypiskellä... Joten bloggailemaan!

Yritin tehdä viiden tähden viittä kohtaa, mutta kohtia tulikin kymmenen, ts. viisikymmentä tähteä. Ne eivät ole missään järjestyksessä, eivätkä kaikki toimi ns. matkailuvinkkeinä, mutta ovat koettavissa helposti maailman vanhimmassa yhtäjaksoisesti asutussa kaupungissa. Ko. historiaa en tässä listaa, mutta mainittakoon, että sitä riittää noin 8000 - 10000 vuotta. Suurin osa vinkeistä myös naispuolisille matkustavaisille. Olkaapa hyvät!

1) HAMMAM Koska kaksi suhteellisen tunnettua hammamia vanhassa kaupungissa olivat kiinni (eli hammam Bakri ja hammam Qaimariyya) ja koska mauste/siemenkujan hammam al Nureddin on melko... No, ei kovin paikallinen, niin minulle neuvottiin hammam aivan Bab Touman lähellä. Ensimmäinen kerta ei ollut kovin onnistunut: ylimalkainen hankaus (sana paremman puutteessa), ei saippuointia, nopeahko hieronta. Tänään toisella kerralla kaikki olikin toisin. Tämä taitaa olla nyrkkisääntö: käytä samaa palvelua ainakin kaksi kertaa, sillä sinut varmasti muistetaan. Ikivanhan kaupunkikulttuurin juttuja, olettaisin. Bab Touman hammamin nimeä en muista, mutta portista - jota ei siis enää ole, Bab Toumahan on Tuomaksen portti - ulos, kaarros vasemmalle ja ensimmäinen valaistu kuja vasemmalla ja hammamin ovi heti oikealla. Koko hoito 450 puntaa (6,90 euroa), ruhtinaalliset 50 puntaa (80 eurosenttiä) tippiä pesijöille ja 25 (40 senttiä) puntaa kengänkiillottajalle. Jos oven ulkopuolella pappa tarjoaa vielä kahvinlitkut, niin hänellekin sama 40 eurosenttiä on oiva apu.

2) PARTURI Bab Touman lähellä tämäkin. Harmittaa, ettei parrankasvu ole ihan syyrialaista luokkaa. Olisi siis voinut käydä useammankin. Kunnon vaahdotus ajan kanssa, veitsiajo myötä- ja vastakarvaan sekä trimmailut ja kasvohieronta, 100 puntaa eli puolitoista euroa (päälle 10 punnan tippi suositeltava). Tämän ottaisin mielummin Helsingissäkin kuin sen iänikuisen aamulaten. Parturi ryhtyi moikkailemaan kadulle saakka jo ensimmäisen kerran jälkeen. Televisio pauhaa musiikkia. Hengellistä. Islamia.

3) MOSKEIJA Umayyad. Googlatkaa. Rauhan tyyssija, jossa voi kesken kiireisen ja hektisen päivän käydä vaikka ottamassa nokkaunet. Vääräuskoiset sivuoven kautta sisään. Periaatteessa lippuja myydään ennen sivuporttia, mutta jos naisia ei ole mukana (lipunmyynnistä saa myös kaavut naisille), niin suoraan portille vain ja sama 50 puntaa kenkävahdille eli 80 senttiä. Transaktion vaivihkaisuus kertoo kaiken. Jos ostaa lipun ja maksaa siitä samaisen 50 puntaa, niin sitten joutuu lähtiessään lahjomaan lisämaksulla kenkävartijaa, olettaisin että kenkien takaisinostohinta on noin 10-25 puntaa (viisi puntaa sai aikaan röhönaurun).

4) SOUQ Kaikki souqit ovat kokemus ja niitä Damaskoksessa riittää. Mitä ahtaampi ja täydempi sen parempi. Kiirettä ei ole, ei voi tungoksessa ollakaan. Harva kauppa käyttää sisäänheittotaktiittaa, ei siis päällehyökkäävää kaupankäyntiä. Kauppiaat ovat tottuneita siihen, että ihmiset vertailevat hintoja. Tinkiä pitää. Joskus on helpointa - varsinkin kun ostaa manteleita, pähkinöitä yms. kilotavaraa - antaa vain sopivan kokoinen seteli, esim 50 puntaa, niin saa sopivan määrän naposteltavaa. Tuorepuristetun granaattiomenamehun hinnoittelu on mitä vain 50 ja 100 punnan välistä. Itse en maksaisi 50 puntaa enempää. Paikalliset kuluttajat puuttuvat helposti tilanteeseen, jos huomaavat, että ulkomaalaiselta vedetään liian kovaa hintaa. Perusteena pelko inflaatiosta tietenkin.

5) SIVUKUJAT Kun kaupungin hälinä varsinkin souqeissa alkaa käydä hermoille, käyskentely hiljaisilla sivukujilla saa rauhoittumaan. Turvallista myös öisin, hauskaa ja jos varta vasten haluaa välttää umpikujia, niin välttää niitä kujia, joiden kylteissä lukee selkeästi aakkosin cul-de-sac. Kujien verkosto on aikamoinen labyrintti.

6) PARFYYMIPUODIT Parfyymejä myydään lähes jokaisessa kadunkulmassa. Hinnat pienelle pullolle 100 punnasta aina 1200 puntaan. Parfyymit ovat essenssejä, eikä niitä sekoiteta keskenään. Parfymeristi selvittää aluksi, mistä tunnetuista parfyymeistä asiakas pitää. Kalleimmat nautitaan seuraavalla tavalla: pari pyykäisyä parfyymiä kämmenelle, pari tippaa lääkevettä (nyt unohtui sana) sekaan, hierotaan lämpimäksi kämmenten välillä ja pyyhitään kaulalle ja kainaloihinkin. Miehille ja naisille samat tuoksut. Parfymisteja - ja hammamia - saa kiittää siitä, että väkitungoksessa kävely on hyvinkin miellyttävää. Mitä tuoksuja!

7) RUKOUSKUTSU Auringonlaskun rukouskutsu on jäänyt mieleeni voimakkaimmin. Marraskuun alkupuolella kutsu kajahtaa noin kello 16:45. Se alkaa ensin jostain, sitten toinen minareetti liittyy seuraan ja sitten lähempää ja jostain kauempaa. Koko kaupunki väreilee kutsun resonanssissa. Hyvä paikka kuunteluun on itse Umayyad, sekä sen lähikujat. Kaupankäyntiä se ei häiritse, mutta joskus isompi ryhmä pyrkii kiireellä väkijoukon läpi ehtiäkseen moskeijaan. Mutta ei tuuppimista silloinkaan.

8) POLO Juoma jossa on tuorepuristettuja sitruunoita ja minttua. Loistava ja virkistävä nautinto. Tottelee myös nimeä... Lemon & mint.

9) QAHWA Jos haluaa kahvia, niin ehdottomasti turkkilaista, jonka pohjalla paksu kahvimuta. Makeus ja kardemumma korostaa makua. Jos jauhattaa itse maustekujan läheisissä kahvipuodeissa, niin ehdottomasti kardemummaa mukaan. Huom! Turkkilaisen hienoksi jauhettu kahvi ei käy mutteripannuun. Ei missään tapauksessa. Kahvi on niin hienojakoista, että se saattaa räjäyttää homman pitkin keittiön seiniä. Koettu juttu. Turkkilainen keitetään kuin vanhan kunnon pannukahvi.

10) SHISHA eli NARGILEH Vesipiippuilu on aivan uusi nautintojen aluevaltaus allekirjoittaneelle. Mietiskelevää ja sosiaalista samanaikaisesti. Eri makuja. Istuin eilen pitkän tovin pulputtamassa piippuani, kun odotin erään kaupan avautumista kello viisi. Iltapäivä kääntyi illaksi ja minä vain seurasin elämän soljumista kadulla. Kahviloissa näkee paljon myös huivitettuja naisryhmiä polttelemassa. Universaali nautinto siis.

Eikä tässä ollut sittenkään kaikki kohokohdiksi laskettavat. Mutta tämä riittäköön tässä vaiheessa. Keskiyön rukouskutsu alkoi juuri. Se kuulostaa hyvin erilaiselta. Aivan kuin kaupunki mörisisi, huokailisi ja kuiskailisi salaisuuksia. Sama toistuu aamuyöllä, ennen auringon nousua, mutta silloin olenkin jo matkalla Budapestiin.

Ma'assalama!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti